IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Кристалина Георгиева има интерес към втори мандат начело на МВФ

Георгиева се нуждае от подкрепата на големите европейски държави и САЩ, за да си подсигури успеха на потенциална кандидатура

10:01 | 08.03.24 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Кристалина Георгиева има интерес към втори 5-годишен мандат като ръководител на Международния валутен фонд и е напът да си подсигури достатъчно подкрепа, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Георгиева, чийто мандат започна през 2019 г. и приключва в края на септември, се нуждае от подкрепата на големите европейски държави и САЩ, за да си подсигури успеха на потенциална кандидатура.

Преследването на втори мандат би било с разбирането, че има подкрепата на Франция и Германия, двете най-големи икономики в Европа, казват източници, пожелали анонимност, описващи лични разговори.

Ръководителят на базирания във Вашингтон МВФ винаги е европейски гражданин, избран от европейските страни – договорка след Втората световна война със САЩ, които на свой ред избират президента на Световната банка.

Срещите на финансовите министри от Г-20 миналата седмица в Бразилия насочиха вниманието към въпроса, като френският министър на финансите Брюно льо Мер каза, че Георгиева върши „страхотна работа“ и че страната му ще я подкрепи, ако поиска нов мандат.

Германски високопоставен служител сигнализира на Bloomberg News в четвъртък, че министърът на финансите Кристиан Линднер е благоразположен към назначаването на Георгиева за още един мандат, но официалното потвърждение ще бъде след поне няколко дни.

На въпроса дали се интересува от втори мандат, задаван през последните седмици, Георгиева многократно отклонява отговора, заявявайки, че се е съсредоточила върху настоящия си мандат.

На медиен брифинг в четвъртък говорителят на МВФ Джули Козак отказа да каже дали Георгиева проявява интерес към втори мандат, наричайки това „наистина въпрос към самия управляващ директор“. Козак се позова на правилата на МВФ за избор на шеф, който официално се избира от 24-членния изпълнителен съвет на фонда, с цел да се постигне избор с консенсус.

Подкрепата на Георгиева от САЩ не е сигурна след обвиненията през 2021 г., че неправомерно е повлияла на класацията на Световната банка за бизнес климата в Китай.

МВФ и сродната му институция – Световната банка, бяха създадени след Втората световна война като ключови части от водения от САЩ ред, фокусирани съответно върху подпомагането на страните да се възстановят от финансовата криза и предоставянето на заеми за проекти за развитие.

70-годишната Георгиева ръководи усилията на фонда за подпомагане на задлъжнелите страни през пандемията и наскоро предупреди за глобалното икономическо въздействие на търговската фрагментация, причинена от влошените отношения между САЩ и Китай.

Тя не е сигнализирала публично какви са намеренията ѝ след края на мандата. За момента няма публично предложени кандидати.

Лидерите на ЕС ще участват в още един кръг от преговори за висши длъжности по-късно тази година, включително за постовете в Европейската комисия и НАТО, което изисква постигане на баланс между различни политически, географски и стратегически интереси.

Макар че изпълнителният съвет на фонда избира ръководителя чрез гласуване, подкрепата на Европа и САЩ – заедно представляващи около половината от всички акции с право на глас – би затруднила други кандидати.

Георгиева се премести от Световната банка, за да поеме висшия пост в МВФ през 2019 г. - позиция, която спечели отчасти защото беше от източноевропейска страна – регион, който обикновено е недостатъчно представен на висши институционални позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 месец
*Кристалина Георгиева има интерес към втори мандат начело на МВФ* - Че то кой няма? Оказа се, че всички са горди с резултатите от работата си и имат интерес да я карат все така - и Байдрън, който забатачи войната в украйна, и фондер, която докара Европа до раззпррана британско-американска мъссттия, и Путин, който от вожд-побойник еволюира до бъбрив коментатор на събитията, та даже и нашата сглобка се възгордя от успехите си и има интерес да продължи до пенсия по островите. Интереса кллати ффесса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още