IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ е уверен в "мекото кацане" на световната икономика

Управляващият директор на фонда заяви, че очаква до средата на годината лихвите да бъдат понижени

14:41 | 12.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) вече е "много уверен", че световната икономика ще постигне „меко кацане“, каза управляващият директор Кристалина Георгиева в понеделник, добавяйки, че лихвите ще започнат да се понижават около средата на годината.

„Ние сме сигурни, че световната икономика вече е готова за това меко кацане, за което мечтаехме“ след някои от най-резките повишения на лихвите от десетилетия насам, каза Георгиева на среща на върха на световните правителства в Дубай, пише Ройтерс.

По отношение на перспективите лихвите да бъдат намалени във водещи икономики като Съединените щати, тя добави: „Очаквам до средата на годината лихвите да вървят в посоката, в която инфлацията се движи през последната година“.

Тя предупреди да очакваме неочакваното в резултат на пандемията от COVID-19 и заяви, че продължителна война между Израел и "Хамас" ще повлияе на икономиките в световен мащаб.

„Опасявам се най-много от дълготрайността на конфликта, защото (ако) той продължи, и рискът от разпространение на последиците от него се увеличава“, коментира шефът на МВФ.

„В момента виждаме риск от разпространение на случилото се в Суецкия канал“, заяви тя, имайки предвид скорошните атаки срещу кораби в Червено море. „Но ако има други непредвидени последици за това накъде отиват битките, тогава конфликтът може да стане много по-сериозен за света като цяло“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 месеца
Тя и инфлацията беше уж за малко ,та така и с мекото кацане ,като стане hard кацане плочата само ще я сменим с нова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още