IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия даде подкрепата си за втори мандат на Кристалина Георгиева начело на МВФ

Германският финансов министър Кристиан Линднер заяви, че тя е "точният човек" за поста

21:33 | 11.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Кристалина Георгиева е „точният човек да управлява“ Международния валутен фонд (МВФ), заяви германският финансов министър Кристиан Линднер, като открито призна подкрепата на страната си за втори мандат, пише Bloomberg.

В коментар в социалната мрежа X Линднер заяви, че Георгиева е превела МВФ „през трудни времена през последните години“.

„Убеден съм, че тя е точният човек, който да преведе институцията през предстоящите предизвикателства и да укрепи МВФ като защитник на структурните реформи в нашите икономики“, каза той в понеделник.

 

 

Настоящият мандат на Георгиева изтича през септември, а в петък тя заяви, че „за нея ще бъде чест“ да служи по-дълго. Френският министър на финансите Бруно Льо Мер в края на февруари каза, че Георгиева върши „страхотна работа“ и страната му ще я подкрепи, ако реши да се кандидатира за още един мандат.

Миналата седмица Bloomberg съобщи, че тя е спечелила и подкрепата на Германия.

Ако Георгиева реши да не се кандидатира отново, лидерът на Еврогрупата Паскал Донахю, който е и министър на публичните разходи на Ирландия, може да е потенциален наследник на поста.

„Кристалина насочи МВФ през пандемия, война – и го направи по невероятно приобщаващ начин“, каза той. „Имам голям късмет, че имам две работни места, смятам да завърша и двете.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още