IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция подкрепя Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

Тя е първият управляващ директор на Фонда от държава от Източна Европа

21:00 | 28.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министърът на финансите на Франция Брюно льо Мер подкрепи Кристалина Георгиева за втори мандат на начело на Международния валутен фонд (МВФ), като похвали нейната „страхотна работа“ по време на среща на представители на Г-20 в Бразилия.

Льо Мер подчертава лидерството на Георгиева за справяне с глобалните предизвикателства, включително подкрепа за Covid-19 и застъпничество за нововъзникващите пазари, пише FT.

Това е сериозен вот на доверие за Георгиева. Под нейно ръководство МВФ премина през времето на пандемията и предостави подкрепа на страни в нужда.

Въпреки колебливата подкрепа от САЩ заради обвиненията, свързани с насърчаването на Китай в класация на Световната банка, според Льо Мер Георгиева е запазила фокуса си върху по-широките цели на МВФ.

Кристалина Георгиева е първият управляващ директор на Фонда от държава от Източна Европа. Тя спечели широката подкрепа за кандидатурата си заради опита си в Световната банка и в международен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още