IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обсипа с ракети Киев и Лвов

Една от ракетите наруши въздушното пространство на Полша

11:53 | 24.03.24 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Русия изстреля 57 ракети и дронове срещу Украйна в неделя, включително срещу Киев и западната украинска област Лвов, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс. Полските въоръжени сили информираха, че една от крилатите ракети за кратко е нарушила полското въздушно пространство.

Украинските военно-въздушни сили за унищожили 18 от 29 изстреляни от Русия ракети и 25 от 28 щурмови дрона, съобщиха ВВС в приложението „Телеграм“.

Няколко взрива разтърсиха Киев рано в неделя, като украинските военно-въздушни сили са унищожили десетина от изстреляните от Русия ракети срещу столицата и околностите ѝ, съобщи Серхий Попко, ръководител на военната администрация в Киев, в „Телеграм“. Той допълни, че при нападението са нанесени само минимални щети.

От дни Русия обстрелва Украйна при атаки, които Москва определя като отмъщение за украинските нападения по време на президентските избори в страната миналата седмица.

„За трета поредна ранна сутрин тази седмица цяла Украйна е под въздушна тревога и хората бяха посъветвани да потърсят убежище“, заяви посланикът на САЩ Бриджит Бринк в публикация в социалната мрежа Х в неделя.

„Русия продължава безразборно да изстрелва дронове и ракети, без да се съобразява с милиони цивилни, нарушавайки международното право“, допълни тя.

Една от крилатите ракети, изстреляна в западната украинска област Лвов, е нарушила въздушното просранство на Полша, съобщиха полските въоръжени сили.

„Обектът навлезе в полското пространство близо до град Осердов (Люблинско воеводство) и остана там 39 секунди“, съобщиха въоръжените сили в социалната мрежа Х. „По време на целия полет той беше наблюдаван от радарни системи на армията“.

Въоръжените сили съобщиха по-рано, че Полша и съюзни самолети са били активизирани по време на нападението, за да осигурят безопасността на полското въздушно пространство.

Кметът на Лвов Андрий Садовий заяви в „Телеграм“, че не са били извършени нападения срещу града, но около 20 ракети и седем щурмови дрона са били изстреляни срещу по-широката Лвовска област и са били насочени срещу „критична инфраструктура“.

Полското външно министерство съобщи, че ще поиска обяснения от Русия за нарушаването на въздушното пространство. Полша призовава Русия „да спре терористичните въздушни атаки срещу жителите и територията на Украйна, да прекрати войната и да разреши вътрешните проблеми на страната“, заяви говорител на министерството в съобщение.

Междувременно беше съобщено, че руските противовъздушни системи са свалили над десет ракети над кримския пристанищен град Севастопол късно в събота, които са нарушили транспорта на полуострова, анексиран от Москва.

„Нашата армия отблъсква голямо нападение срещу Севастопол“, заяви назначеният от Русия губернатор на града Михаил Развожаев в приложението „Телеграм“.

По първоначални данни над десет ракети са били свалени, допълни  той. Една жена е пострадала от шрапнел и е повредена инфраструктура, включително офис сграда и газопровод, уточни Развожаев.

Морският и шосеен транспорт, свързващ континенталната част на Русия с Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 г. от Украйна, е бил спрян за няколко часа, съобщи назначената от Русия транспортна администрация в областта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 24.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още