IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естония: Руската заплаха за Прибалтийските страни расте

Моделът на Москва е част от по-широкия ѝ стремеж да увеличи влиянието си в региона, изтъква шефът на службата за вътрешна сигурност на Естония Марго Палосон

22:00 | 12.04.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руските шпионски агенции са възприели по-агресивни тактики в Балтийския регион през последната година, включително заплахи за бомби, кибератаки и намеса в изборите, разкрива пред Bloomberg ръководителят на естонското контраразузнаване.

Марго Палосон, който ръководи службата за вътрешна сигурност на Естония, казва, че моделът е част от по-широк стремеж на Кремъл да увеличи влиянието си в региона на източната граница на НАТО. Естония, която в миналото е била част от Съветския съюз, споделя дълга 294 километра граница с Русия.

Москва, която обвини Прибалтийските страни в дискриминация срещу етническите руснаци, има намалено официално присъствие в Естония, чието население възлиза на около 1,4 млн. души, след като десетки дипломати бяха експулсирани след инвазията на Кремъл в Украйна. Това накара руските разузнавателни агенции да се обърнат към социалните медийни платформи и тези, които пътуват в Русия, за да вербуват агенти, добавя Палосон.

„Ние сме на първа линия“, изтъква той. „Това отчасти е мотивирано от отмъщение заради подкрепата ни за Украйна“.

Естония и нейните Прибалтийски съседи, Латвия и Литва, членове на НАТО, които критикуват военните цели на Кремъл, са регистрирали някои от най-сериозните заплахи от страна на Москва. Тази година Кремъл добави естонския министър-председател Кая Калас и други високопоставени служители към криминална база данни - ход, който доведе предупреждение за въздържане от пътуване за прибалтийските държавни служители.

В месеците след като Русия нахлу в Украйна, Кремъл проведе военни учения, в които симулира ракетни атаки срещу Естония. Прибалтийските правителства също обвиняват Русия за „хибридна война“, включително за широко разпространено заглушаване на GPS, вандализъм с кола на министър и организиране на приток на мигранти без документи, нещо, което накара Финландия да затвори границата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 13.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
1
rate up comment 4 rate down comment 7
aldy
преди 2 седмици
Заплахата за РФ от Балтийските срани расте. Малките шафки не спряха да джавкат и да искат затриването на огромния съсед. Ама най-много да си докарат беля на главата. Няма кой да умира за такива безмозъчни същества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още