IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия планира да увеличи износа на петрол през балтийските терминали през април

Има данни за нова атака с дронове срещу петролна рафинерия в Ростовска област

11:54 | 12.04.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия ще увеличи износа на петрол с 5% на месечна база през двата основни терминала в Балтийско море - Уст-Луга и Приморск, съобщава Ройтерс, като се позовава на свои източници. Според плановете за доставки през този месец износът ще достигне 7,1 млн. тона, или 1,73 млн. барела на ден.

Тези данни опровергават съмненията на САЩ, че ударите по петролни рафинерии в Русия ще намалят доставките на петрол. Всъщност от изявления на руското Министерство на енергетиката стана ясно, че ще стане точно обратното - излишните количества петрол, които Русия няма да може да преработи, ще бъдат изнесени. След попаденията с дронове капацитетът за преработка на петрол на Русия намаля с между 13% и 15%, а според източници на Ройтерс Русия изпитва трудности да възстанови рафинериите си заради санкции.

Тази сутрин (12 април) губернаторът на Ростовска област Василий Голубьов съобщи за нова атака с дронове по областта. Според информация на руския опозиционен канал "Астра" ударът е насочен към рафинерия в Новошахтинск. Средствата на ПВО са унищожили четири дрона, като един от тях е попаднал на територията на петролното съоръжение, но не е ясно дали има щети по инфраструктурата.

Данните на Ройтерс показват още значително намаление на доставките през терминала в Новоросийск в Черно море - от 2,9 млн. тона през март до 2,3 млн. тона през април. Турция остана единственият пазар на руските петролни компании в Черно море, след като от 1 март България официално спря да купува петрол от Русия.

В началото на април Bloomberg съобщи, позовавайки се на свои източници, че Русия ще намали износа на дизел с 21% през този месец. От 1 март страната забрани износа на бензини заради недостиг и увеличава вноса от Беларус. Според публикация в Ройтерс Русия опитва да договори и доставки от Казахстан, но информацията беше опровергана официално от Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 0
0pk
преди 2 седмици
До: zelka007 ни съ знай, може да я кореигират и в обратната посока - източна германия да стане субект на руската федерация. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 22
zelka007
преди 2 седмици
дет е модерно да се казва , ще коригират историческа неправда ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 21
zelka007
преди 2 седмици
да бръмчат докато могат , че 2027 Кьонигсберг организират референдум за напускане на РФ и присъединяване към Германия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още