IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите блокират усилията на Русия да възстанови ударените от дронове рафинерии

Индустрията започва с подкрепата на САЩ, а днес всяка рафинерия в страната разчита на западни технологии

14:17 | 04.04.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От началото на годината дронове поразиха няколко петролни бази и рафинерии на територията на Русия. По-масирани бяха атаките през март, когато за няколко дни бяха атакувани и извадени от строя мощности, отговарящи за около 15% от преработката на петрол в страната.

Пострадаха съоръжения на най-големите петролни компании в Русия - "Лукойл" и "Роснефт", както и едни от най-големите рафинерии в страната - в Рязан (Московска област) и в Татарстан.

Щетите, които нанесоха дроновете, са поправими. Проблемът е, че всички руски рафинерии използват западни технологии и съоръжения и ремонтите не могат да бъдат извършени заради санкциите, които бяха наложени на Москва заради войната в Украйна, пише Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че част от дейностите могат да бъдат извършени само от западни компании например UOP, която се изтегли от Русия още през февруари 2022 година.

Източници на Ройтерс в "Лукойл" казват, че инженерите на петролната компания не могат да намерят нужните части, за да ремонтират съоръжения в "Норси", четвъртата по големина рафинерия в Русия, пострадала от обстрел в началото на годината. Представителите на UOP пък директно са отказали съдействие. Така от месеци работата на рафинерията е намалена с 40% и няма яснота кога отново ще бъде възстановена.

Вицепремиерът Александър Новак призна проблема, но и посочи, че руски фирми се опитват да изработят нужните резервни части. Вероятно това ще отнеме още месец-два, допълни той. Пред журналисти в сряда (3 април) енергийният министър Николай Шулганов коментира, че част от рафинериите ще бъдат възстановени "през април-май, може би до началото на юни", пише ТАСС.

Проблемите на "Лукойл" не са единствените. Компанията Honeywell, в чиято структура е UOP, потвърди за Ройтерс, че не оказва съдействие, не изпраща резервни части и други съоръжения нито за "Норси", нито за рафинерията в Славянск, която беше поразена в средата на март. Нещо повече - компанията е категорична, че следи всяка възможност нейни материали и оборудване да се окажат в Русия.

Другият голям доставчик за руските рафинерии е шведската ABB - основно технологии и софтуер. Компанията също потвърждава, че не обработва нови заявки от Русия от февруари 2022 година и няма планове за връщане на руския пазар, след като изпълни всички договорени ангажименти. От ABB обаче не коментират какви са тези задължения.

Според източници на Ройтерс от руския индустриален сектор във всяка рафинерия в страната има западно оборудване. То е доста рядко и за разлика от други технологии да се намери пропуск в санкционните режими е по-трудно. Според източници на Ройтерс "Лукойл" са се обърнали към Китай за ремонтите, но не е ясен отговорът. Китай имат нужните технологии, но често се възползват от случая и искат много по-висока цена за ремонта, казват още те.

Дронове и критики

Интензивността на ударите е по-висока от скоростта, с която Русия може да възстанови работата на съоръженията и това може да се окаже предизвикателство, ако дроновете продължат да поразяват целите си и руските системи за противовъздушна отбрана не подобрят работата си, коментира Сергей Вакуленко, нещатен сътрудник в Carnegie Endowment for International Peace. Той е бивш директор в "Газпром Нефт", но напуска компанията и Русия няколко дни след инвазията в Украйна.

Според него в условията на война е много важен фактът, че дроновете, които поразяват рафинериите, са в пъти по-евтини от ремонтите, които са необходими след това.

В първите дни се появиха критики към атаките, изразяващи опасения, че това ще повиши цената на петрола на международните пазари - стъпка, която западните партньори се опитват всячески да избегнат. Но според руските търговци намаленият капацитет за производство ще извади повече петрол на пазара. Основните пазари на руския петрол сега са Китай, Индия и Турция, но по отношение на износа на горива списъкът е доста по-голям и включва страни от Африка и Южна Америка, които нямат възможност за преработка на петрол.

Украйна официално не е признала съпричастността си към тези удари. Украинският президент Володимир Зеленски обаче коментира по повод критиките, че при тези удари не се използва западно оръжие и съюзниците не биха могли да имат претенции към Киев.

Рафинерии и лендлийз

Индустрията за преработка на петрол на Русия датира от 40-те години на миналия век. Парадоксално, но началото поставя оборудване, което предоставя САЩ по програмата за лендлийз през Втората световна война. В Русия сега неглижират този факт, но по време на войната са получили и сериозна военна подкрепа в битката  с Германия - 11,3 млрд. долара, или 180 млрд. долара преизчислено днес, в периода 1941-1945 година. Тогавашният ръководител на СССР Йозеф Сталин търси подкрепа от американския президент Рузвелт за "огромната и трудна битка срещу общия враг - кървавия хитлеризъм".

След разпада на СССР петролните компании решиха да направят модернизация на рафинериите си, използвайки основно западните технологии.

Според Новак на този етап няма недостиг на горива заради дроновете - други рафинерии са увеличили продукцията си. Но от 1 март Русия спря износа на бензин, за да покрие вътрешните си нужди и дори потърси увеличаване на доставките от Беларус. По данни на Bloomberg износът на дизел през април ще бъде намален с 21%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 19 rate down comment 16
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 седмици
До: зеленясъл, не разбрах защо се мориш и потиш! Четем те само до хихито - елементал си, не можеш да се надскочиш .!. а и другите фелници като тебе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 20
zelka007
преди 3 седмици
До: Ckъcaнa_Ушaнka ... хихи ... пухкавото дъ с меките китки (политкомисарчето тuквеник - мави) бди под теми за рассийката и заработва за механа ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 21
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 седмици
До: зеленясъл, тебе те четем до "хихи" - повече няма смисъл .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 37
zelka007
преди 3 седмици
хихи ... бензиноколонката ще спуска кепенците скоро ... или пък ще има зверски ръст ?! а друзя антиваксъре-газовици ?! въртите ли врътките за страничните стъкла ?! въртете ... :))) ... щот много знаят и могат , цялото управление и контрол на ректификационни колони е хамериканско и швейцарско , а вероятно и изработката им ... помощ от приятел --> това са онези неща дето избухваха зрелищно кат ги дрънне украински дрон сглобен с англосакски части и управляван с хамерикански радари ... бонбон !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още