IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да е използвала нова ракета в ударите по украински ТЕЦ

Полша ще предостави ракети за ПВО от съветско време

08:13 | 12.04.24 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия може би е използвала нова, усъвършенствана ракета Х-69 при атаката си по енергийната инфраструктура в Киев, съобщава украинското издание Defence Express, позовавайки се на свои източници. След анализите на отломките в Триполския ТЕЦ експертите смятат, че не става дума за свръхзвукова ракета "Кинжал", а за новата разработка Х-69, за която се смяташе, че е приключила с изпитанията през септември 2023 година.

Defence Express съобщи през февруари, че Русия вероятно за първи път използва дозвуковата ракета Х-69, изстрелвана от бойни самолети (основно Су-34 и Су-35), при ударите на 7 февруари. Обхватът ѝ е 400 километра, а теглото на главата - 310 килограма.

Изстрелването от този тип самолети обаче е лоша новина за очевидно изтощената украинска противовъздушна отбрана (ПВО). Украинските ВВС сега следят внимателно стратегическите бомбардировачи Ту-95 и МиГ-31, от които се изстрелват по-сложните въздушни цели. Също така обстрелите с Х-69 могат да бъдат по-масови заради големия брой носители.

Путин: Трябваше да отговорим на ударите по наши енергийни съоръжения

Русия унищожи голяма част от генериращите енергийни мощности на Украйна в няколко масирани въздушни удара. Заради липсата на електроенергия "Укроенерго" призова украинците да изключат електроуреди във вечерния пик на потреблението - 19-22 часа, както и внася електроенергия от съседните си държави.

Руският президент Владимир Путин коментира ситуацията с думите, че Москва е била длъжна да отговори на ударите по своите рафинерии. "По хуманитарни съображения зимата не нанасяхме удари, за да не оставим без електрозахранване социалните учреждения, болници и т.н. Но след серията удари по нашите енергийни обекти, бяхме принудени да отговорим", заяви Путин по време на срещата си с президента на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от пресслужбата на Кремъл.

Путин обаче не спомена, че Русия извърши серия от масирани въздушни удари в последните дни на 2023 година и само в периода 29 декември - 3 януари изстреля повече от 300 ракети и 200 дрона, включително и залп от 10 свръхзвукови "Кинжал", които украинското ПВО успя да неутрализира. Само в сутрешните часове на 1 януари Украйна беше подложена на най-мащабната атака с дронове досега - 98.Ракетни удари бяха извършвани периодични през следващите седмици, като целите бяха различни, включително и обекти от критичната инфраструктура.

Щетите върху енергийната система на Украйна през зимата на 2023 година пък се оценяваха на повече от 1 млрд. долара. Тогава Уккрайна преживя и няколко пълни срива на системата и създаде "пунктове на несъкрушимостта" - места, захранвани с генератори, където украинците без електроснабдяване можеха да заредят телефоните си и да поседят на топло.

Удари с дронове, извършени през март, ограничиха капацитета за производство на бензин в Русия с около 14-15%. В края на януари бяха поразени и морски терминали за износ на петрол, но  щетите бяха бързо отстранени. Според медийни публикации Русия изпитва трудности да възстанови рафинериите заради западните санкции и на страната се налага да внася бензини от Беларус.

Полша планира предоставянето на ракети за съветските системи за ПВО на Украйна

Полша има в запас и ще предостави ракети за системите за съветските системи ПВО в отговор на искането на Украйна за подсилване на защитата на небето. Това е било договорено на среща между държавните глави на двете страни. Полша няма системи Patriot, а батареи, разгърнати от американската армия на нейна територия, както и британски системи за въздушна отбрана, каза президентът Анджей Дуда по време на съвместна пресконференция с украинския му колега Володимир Зеленски и литовския Гитанас Науседа във Вилнюс в рамките на инициативата "Три морета".

Тези системи се използват за защита на Полша, която също е под заплахата на руските ракети, каза още Дуда, визирайки факта, че на няколко пъти вече имаше нарушаване на въздушното пространство на Полша от страна на руски ракети и дронове.

Науседа също коментира, че Литва няма собствени системи Patriot, но е предала на Украйна норвежките NASAMS. "Готови сме да дадем всичко, което имаме на Украйна", каза той и допълни, че страната му прави всичко, което е по техните сили, включително и участва с 35 млн. евро в инициативата на Чехия за закупуването на артилерийски снаряди. Науседа призова за бързо решение по исканията на Украйна, защото "после може да бъде късно".

Германия коментира, че почти е изчерпала своите запаси от ракети за Patriot и не може да предаде допълнителни количества за Украйна.Темата ще бъде дискутирана по време на среща на министрите на външните работи Г-7, която ще се проведе на 17-19 април в Италия, анонсира германският външен министър Аналена Бербок.

Русия се съсредоточава около  целта за превземане на Часов Яр

Липсата на плътност в покритието на ПВО на Украйна се смята за ключово за превземането на Авдиевка - заради липсата на защита Русия активира ударите с авиобомби, които сринаха украинските позиции, удържани още от 2014 година. Според Института за изучаване на войната (ISW) отслабената ПВО на Украйна ще се окаже факторът, който ще ускори превземането и на Часов Яр, за който руските военни предприеха същата тактика.

Сводката на Генералния щаб на ВСУ за 778-я ден от началото на пълномащабната война показва, че направлението Бахмут, от което е част и Часов Яр остава най-горещата точка на фронтовата линия - отблъснати са 29 атаки около населените места Билохоривка, Клищиевка, Верхнокамянско и Ивановске.

Около Новопавловско продължават битките около Новомихайловка, Урожайне и Краснохоривка. Руските военни и тук опитват да напреднат под прикритието на бойна авиация, отблъснати са 26 техни атаки.

Около Авдиевка има отблъснати 7 атаки към Новокалиново, Уманске, Первомайске и Нетайлово. Руски военни кореспонденти съобщават за навлизане на части в Бердичи,  преди ден съобщиха и за превземането на Первомайске.

По останалите части на фронтовата линия се водят като цяло позиционни борби. Според украинския Център за стратегическа отбрана Русия не успява да сформира части, които да насочи към линията Словянск - Краматорск. От ВСУ съобщават, че в направленията Лиман и Купянск няма водени бойни действия през изминалото денонощие.

Общо директните бойни сблъсъка в 778-я ден на пълномащабната война са 78, като се увеличават и въздушните обстрели - 126. Под артилерийски и минометен обстрел са повече от 110 населени места в близост до фронтовата линия.

Украинските ВВС съобщиха за унищожени 16 от 17 изстреляни бойни дрона в ранните часове на 12 април над Миколаевска, Одеска, Херсонска, Днипропетровска, Хмелнишка и област Виница. В атаката е използвана и ракета Х-59, която обаче е достигнала целта си.

Скоро Русия може да има предимство 10 към 1 по отношение на артилерийските снаряди

Скоро Русия може да има предимство 10 към 1 по отношение на артилерийските снаряди, в момента това предимство е 5 към 1, съобщи командващият обединените сили на НАТО в Европа ген. Кристофър Каволи.  Той предупреди, че Китай, Иран, Русия и Северна Корея сформират коалиция, която застрашава интересите на САЩ и съществуващата рамка на глобалната сигурност.

По време на инициативата "Три морета" в Литва украинският президент Володимир Зеленски посочи, че в страната вече се произвеждат 155 мм снаряди, без да . На бойното поле част от недостига се покрива и от FPV дронове.

Потопяването на десантния кораб "Новочеркаск" е блокирало пристанището във Феодосия

В края на декември 2023 година украинските военни извършиха атака по едно от военните пристанища на Крим - Феодосия. В резултат беше потопен десантния кораб "Новочеркаск". Разпространени преди дни сателитни снимки показват, че корабът е блокирал входа на пристанището и реално то не може да бъде използвано за логистика, е видно от публикация на анализаторите на Osint.

Defence Express уточнява, че доставките към Феодосия са замествали Кримския мост в периодите, в който движението по него беше затворено за ремонти.

Върховната Рада  добри промени в мобилизацията

Върховната Рада одобри промени в правилата за мобилизацията в Украйна, като от текстовете отпадна възможността за демобилизация. Според военни демобилизацията е "лукс" по време на война, пише украинското издание "Униан". Промените обаче ще регламентират ротациите, които бяха сочени като един от проблемите на фронтовата линия.

Във Вилнюс украинският президент Володимир Зеленски коментира, че мобилизацията в Украйна тече от началото на пълномащабната война, но сега се променят някои от правилата, които са поискани от военните. Преди седмици той подписа указ, одобряващ промяна още от миналата година, която предвижда намаляване на възрастта за мобилизация от 27 на 25 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

7
rate up comment 21 rate down comment 6
aldy
преди 2 седмици
#КОЙ не поиска завършването на военните действия за две седмици? Путин или наглосаксите, за които това е рядко щастие да предизвикат взаимното избиване на два славянски народа? #КОЙ въоръжава и насъсква урките да умират за чужди интереси? Ами с толкова акъл - толкова. А може още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 6
aldy
преди 2 седмици
Всичко можеше да завърши с има-няма 1000 убити урки. Но Ze реши да изкара малко парици на гърба на народеца и отказа Истанбулския договор, който беше много благоприятен за урките, като ДНР и ЛНР оставаха като автономни области и мн. други благини, фактически Минск 3. Сега какво спечелиха? За 1 убит руснак от ВСРФ 10 убити руснаци от ВСУ. Щото мобилизират предимно от руските части на укрия. И пълна съсипия на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 5
0pk
преди 2 седмици
До: zelka007 укрозелкич разбра ли - 10 към 1 е предимството на руснаците. Може да си го пренесеш грубо, че за 1 загинал руснак укрите губят 10 воийника. От там нататък си прави сметката, като даваш руските загуби. Те затва гласуваха - от детската градина директно на фронта. Руснаците обещаха да не пипат Зленски докато е президент. Скоро няма да е легитимен президент и нещата може да тръгнат в друга посока. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 17
zelka007
преди 2 седмици
До: Ckъcaнa_Ушaнka ... хаха ... пухкавото дъ с меките китки и многото акаунти , или накратко тошкoпедeрасчето , се е заредил на клавиатурата да изкара за механа довечера ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 9
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 седмици
До: зеленясъл, много рано сутринта те е споходило слабителното тук, еебагхти вонята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 8
bobopopov
преди 2 седмици
Жалко,че не съм на мястото на ПУТИН.До сега да ги бях изтрил от лицето на земята.И те като нас не мислят,пък сега реване да небесата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 38
zelka007
преди 2 седмици
ден 778 от тридневната война , рассияните стабилно харчат по 800 черни чувала дневно , по 40 БТРа и 10 танка , налитат за нови бидета и перални загорелите ... зануленият детеубиец в ежедневната си логорея , то от ден първи думкат по ТЕЦове и трафопостове ама са в третата година на СВОто намира оправдание ... :))) ... да не би да е останал бе нефтохимчетата си ?! де ги караблите ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още