IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева остава начело на МВФ за втори мандат

Георгиева е била единственият кандидат за поста

09:15 | 13.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) в петък избра Кристалина Георгиева за втори петгодишен мандат като управляващ директор, започвайки от 1 октомври тази година, съобщи институцията.

„Бордът изрази задоволство от силното и гъвкаво лидерство на г-жа Георгиева по време на мандата ѝ, навигирайки през серия големи световни шокове“, каза Фондът в изявление. Георгиева е била единственият кандидат за поста, пише Ройтерс.

Финансовите министри на Европейския съюз миналия месец дадоха одобрението си за втори мандат на Георгиева начело на кредитора, на практика гарантирайки ѝ одобрението. Традиционно европейските държави препоръчват управляващия директор на МВФ, а САЩ – този на Световната банка.

Георгиева заяви, че е благодарна на изпълнителния съвет и че за нея е чест да бъде избрана за втори мандат. Тя допълни, че очаква с нетърпение да продължи да работи с „изключителния“ екип на МВФ.

„През последните години МВФ помогна на нашите страни членки да преминат през последователни шокове, включително пандемия, война и конфликти, както и криза с разходите за живот“, каза тя. „Освен това засилихме работата си по климатичните промени, нестабилността и конфликтите, цифровия преход, в съответствие с нарасналата им значимост за макроикономическата и финансова стабилност, растеж и заетост“.

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън заяви, че очаква с нетърпение да работи с Георгиева за укрепването на подкрепата на МВФ за страните с ниски доходи и за по-широко членство чрез добре създадени програми за кредитиране.

„МВФ играе важна и уникална роля в международната парична система. Чрез този политически съвет, кредитиране и изграждане на капацитет, МВФ помага на страните да възстановят макроикономическата стабилност и да укрепят перспективите за растеж“, казва тя.

Герогиева е втората жена начело на МВФ и първият директор от развиваща се икономика. Тя е 12-ият управляващ директор от създаването на Фонда през 1944 г.

Самоопределяща се като „вечен оптимист“, Георгиева преведе кредитора през огромни сътресения за световната икономика – от избухването на пандемията COVID-19 само месеци след като встъпи в длъжност до инвазията на Русия в Украйна, започнала през февруари 2022 г.

Тя си навлече критики вътре и извън МВФ още в началото заради стремежа си да включи климатичните промени като фактор в докладите за наблюдение на икономиките на страните членки и фокуса си върху нововъзникващите пазари и развиващите се икономики.

Георгиева изигра важна роля в осигуряването на големи заеми за Украйна, наблюдаваше обновяването на мащабната програма за заеми на Аржентина и работеше, за да помогне на Китай да приеме преструктуриране на държавния дълг.

Тя преживя и лично предизвикателство през 2021 г., когато изпълнителният съвет на МВФ изрази пълното си доверие в нея, след като прегледа обвиненията, че е оказвала натиск върху служителите да променят данни в полза на Китай, докато е работила в Световната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 13.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още