IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на БНБ е внесъл номинацията на Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ*

Според Димитър Радев тя ръководи успешно институцията през последните трудни и турбулентни години

19:31 | 14.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев, в качеството си на управител на Международния валутен фонд (МВФ) за България, е внесъл номинацията на Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ за втори мандат.

Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на централната банка.

Според управителя на БНБ Георгиева ръководи успешно институцията през последните трудни и турбулентни години. Той смята, че тя е спечелила доверието и уважението на държавите членки на Фонда.

"Както съобщи министър Ван Петегем от името на министрите на финансите на Европейския съюз (ЕС), г-жа Георгиева има тяхната единодушна подкрепа за втори мандат. През последните няколко дни беше изразена широка подкрепа и извън Европейския съюз, което е резултат от успешното лидерство и дейност на г-жа Георгиева в полза на всички държави членки на МВФ", допълва се в съобщението.

Кристалина Георгиева е първият управляващ директор на Фонда от държава от Източна Европа. Тя спечели широката подкрепа за кандидатурата си заради опита си в Световната банка и в международен план.

В края на февруари финансовият министър на Франция Брюно льо Мер коментира, че Кристалина Георгиева е запазила фокуса си върху по-широките цели на МВФ, като изрично изрази подкрепата си за неин втори мандат. По-късно германският финансов министър Кристиан Линднер посочи, че тя е "точният човек" да управлява МВФ. 

Междувременно Георгиева заяви, че е "на разположение" за втори петгодишен мандат начело на базираната във Вашингтон финансова институция, предава АФП. "Не се кандидатирам, за да принуждавам хората да ме изберат, а съм на разположение да служа, ако хората искат", казва тя в интервю, осъществено чрез видеовръзка, преди речта ѝ в британския град Кеймбридж, пише БГНЕС.

"Бих донесла решимостта Фондът да бъде институция, която се опира напред в решаването на най-предизвикателните проблеми, пред които сме изправени", посочва тя. Тези предизвикателства включват стимулиране на производителността и растежа, "така че повече хора да имат по-добър шанс", справяне с повишените след пандемията нива на дълга и превръщане на МВФ в "по-приобщаващ и по-представителен, така че да се ползва с доверието на нашите членове и хора", добавя тя.

МВФ официално стартира процеса за избор на следващия си ръководител в сряда, ден след като финансовите министри на Европейския съюз (ЕС) подкрепиха Георгиева.

Подкрепата на ЕС може да се окаже от решаващо значение за Георгиева, тъй като европеец управлява Фонда от основаването му през 1944 г. поради спорно, неофициално споразумение, според което в миналото европейски гражданин е ръководил МВФ, а американец - Световната банка.

Като се има предвид огромното влияние, което Европа упражнява върху процеса на номиниране, съобщението на ЕС рязко намалява вероятността за успех на други лица, чиито имена се свързват с тази роля, като Паскал Донахоу, министър на публичните разходи на Ирландия.

МВФ заяви, че иска процесът да приключи до края на април, доста преди края на настоящия мандат на Георгиева на 30 септември 2024 г.

В речта си в Кингс Колидж, Кеймбридж, Георгиева разгледа в дългосрочен план предизвикателствата и възможностите пред световната икономика и изтъкна аргумента, че политиците трябва да поправят "запазването на високото икономическо равенство". В подготвените си бележки тя подчерта три приоритетни области за дългосрочни инвестиции: климат, изкуствен интелект и стимулиране на капиталовите потоци в Африка.

* Допълнена информация с изказване на Кристалина Георгиева

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още