IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камарата на представителите в САЩ придвижи помощ от 95 млрд. долара за Украйна и Израел

Руски ракети унищожиха складове за зърно в Одеска област

10:22 | 20.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Камарата на представителите на САЩ придвижи законодателния пакет на стойност 95 млрд. долара, предоставящ помощ на Украйна, Израел и Азиатско-Тихоокеанския регион в широк двупартиен вот. Той преодоля противопоставянето на твърдолинейните републиканци, което блокираше помощта месеци наред, предава Ройтерс.

Процедурното гласуване в петък, което мина с 316 гласа „за“ и 94 „против“ с по-голяма подкрепа от демократите, отколкото от републиканците, които имат леко мнозинство, придвижи пакет, сходен с мярката, която беше одобрена от доминирания от демократите Сенат през февруари.

Президентът Джо Байдън, лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър, ръководителят на републиканците в Сената Мич Макконъл и лидерът на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис настояваха оттогава камарата да гласува помощта. Председателят на Камарата на представителите, републиканецът Майк Джонсън, отлагаше гласуването заради противопоставянето на малка, но гласовита група в партията му.

Наред с помощта за съюзниците пакетът включва разпоредба за прехвърляне на замразени руски активи в Украйна и санкции срещу „Хамас“ и Иран. Той предвижда също китайската компания ByteDance да бъде принудена да продаде социалната мрежа TikTok, в противен случай тя ще бъде забранена в САЩ.

Законодателният пакет включва помощ в областта на сигурността за над 95 млрд. долара, включително 9,1 млрд. долара за хуманитарна помощ, която демократите искаха.

Ако Камарата на представителите приеме мярката, както се очаква, Сенатът ще трябва да последва примера преди Байдън да може да я превърне в закон.

В петък Шумър заяви пред сенаторите да бъдат готови да се върнат през уикенда, ако се наложи. Някои консервативни конгресмени са против помощта за Украйна, а кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп изпрати смесени послания по въпроса.

Някои демократи са против някои постановки в законопроекта, най-вече относно помощта за Израел, и настояваха за повече условия за тази помощ.

В петък руски ракети поразиха пристанищния град Пивдений в южната Одеска област в Украйна, като са унищожили обекти за складиране на зърно и храните в тях, съобщиха президентът Володимир Зеленски и други официални представители.

„... те удариха морското пристанище Пивдений. Няколко ракети удариха обекти на пристанището, не само украински, а също и на Сингапур“, заяви Зеленски във витруално обръщение към Съвета НАТО-Украйна.

Украинското министерство на възстановяването съобщи в приложението „Телеграм“, че при удара са „унищожени обекти за складиране и земеделски стоки, които са били предназначени за износ за Азия и Африка“.

Губернаторът на областта съобщи, че един човек е бил ранен при удара, а южното военно командване на Украйна информира, че при атаката са избухнали пожари. Местните канали в „Телеграм“ показват видеа с гъст черен дим, който се издига от мястото на удара.

В последваща публикация в социалната мрежа Х Зеленски заяви, че атаката е „част от нарочна руска стратегия“ да се навреди на Украйна и на страните, които разчитат на износа на храните ѝ.

„Скъпи партньори в Глобалния юг, това е истинското поведение на Русия към вас, вашата продоволствена сигурност и благосъстояние. Русия иска да навреди на хората във вашите страни, за да постигне побърканата си цел да унищожи нашата страна на всяка цена“, заяви Зеленски.

Пристанищната инфраструктура на Украйна е подложена на чести руски нападения, откакто Русия се оттегли миналото лято от сделката с посредничеството на ООН, която гарантираше безопасни доставки на украинско зърно. Оттогава Киев установи собствен морски коридор за доставки.

Освен това през последно време Русия засили използването на по-трудни за прехващане балистични ракети за поразяване на южни области в Украйна.

Миналата седмица националната железопътна компания на Украйна наложи забрана за доставки до големия пристанищен град Черноморск, също в Одеска област. Местни медии съобщиха, че руските атаки може да са повредили железопътни линии към зърнените терминали на пристанището.

Руският военен кореспондент Семьон Еремин, който работел за руския ежедневник „Известия“, е бил убит в петък при украинска атака с дрон в Югоизточна Украйна, съобщи изданието, цитирано от Ройтерс.

„Известия“ съобщи, че 42-годишният Еремин е починал от раните си, след като украински дрон извършил нападение, докато той се връщал от пътуване към руска бойна част в Запорожка област.

„Военният кореспондент на „Известия“ Семьон Еремин беше убит на 19 април при нападение с украински дронове FPV в Запорожкото направление, където бе отишъл, за да снима репортаж“, съобщи изданието.

Репортажът му бил за руската страна на войната с дронове, допъли „Известия“. За момента Украйна не е коментирала случая.

„Известия“ съобщи, че Еремин е изпращал репортажи от много от най-горещите битки в източните области на Украйна по време на продължаващата 25-и месец война, включително Мариупол, който беше обсаждан от руските сили близо три месеца през 2022 г.

Той също така е предавал от Маринка и Вуледар, градове в центъра на тежки сражения, които се водят от много месеци насам.

Ожесточените битки с дронове и артилерия, наред с наказателните ограничения за журналисти от двете страни на 1000-километровия фронт, правят отразяването на войната в Украйна много опасно и трудно.

Най-малко 15 журналисти са били убити във войната в Украйна от началото на пълномащабното нашествие на Русия през февруари 2022 г., сочат данни на Комитета за защита на журналистите, организация с идеална цел, която насърчава свободата на медиите в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 20.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още