IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо ЕС няма единна политика спрямо Китай?

Икономическият интерес диктува отношенията с Пекин, коментира проф. Захари Захариев, Национална асоциация "Един пояс, един път"

16:44 | 10.05.24 г.

Икономическият интерес е този, който ще диктува отношенията на Париж и на Берлин с Пекин. Затова и не може да се очаква в бъдеще единна политика на ЕС по отношение на Китай, а Пекин се възползва от това последователно в годините. Това коментира проф. Захари Захариев, президент на Национална асоциация "Един пояс, един път", в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира посланията от обиколката на китайския президент Си Дзинпин във Франция, Сърбия и Унгария.

По думите му визитата е свързана с няколко основни цели на Китай по отношение на Стария континент. На първо място – поддържане на добри отношения с Европейския съюз при неблагоприятен политически климат.

"Макрон получи политическо рамо по отношение на амбициите си да бъде архитект на една нова външна политика на ЕС и в световен план. Министърът на търговията на Франция официално заяви, че електромобилите от Китай и всичко свързано с тях са добре дошли – нещо, което е в противоречие с официалната теза на Брюксел", посочи проф. Захариев.

Относно визитата на Си Дзинпин в Белград експертът коментира, че китайският президент преследва стратегически цели в контекста на инициативата “Един пояс, един път”, също така – перспективни икономически цели чрез щедрите китайски инвестиции в Сърбия. Показател е отпадането на митническите тарифи между страните. Бяха подписани и допълнителни съглашения в сферата на индустриалното производство.

Гостът отбеляза, че при визитата на китайския президент в Унгария бяха подписани 18 споразумения. Едно от най-важните от тях е споразумение за изграждане на нова високоскоростна жп линия между аерогарата в Будапеща и центъра на града и околовръстна скоростна жп линия, която да облекчи трафика на китайски стоки в контекста на инициативата “Един пояс, един път”.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още