В пекарните Mamiche в 9-и и 10-и район на Париж техните известни шоколадови сладкиши и кроасани зависят от една основна, но все по-оскъдна съставка – масло, пише Bloomberg.
Редовният доставчик на пекарната вече не може да осигурява постоянен поток от френско масло beurre de tourage - вид масло, използвано за приготвяне на сладкишите. Mamiche е потърсила другаде, за да гарантира постоянния поток от сладкиши от своите фурни, но това си има цена.
Цените на маслото в по-голямата част от света се задържат близо до рекордно високи нива, а краят на рязкото покачване не се вижда. Това е резултат от сложно взаимодействие на фактори - предизвикателства, пред които са изправени млекопроизводителите от Франция до Нова Зеландия, промени в апетита на азиатските потребители, които стимулират глобалното търсене, и търговски решения на млекопреработвателите, защитаващи печалбата си.
Крайният резултат е по-голям натиск върху цените на любимите храни на потребителите.
„Когато трябва да сменим доставчика, наистина можем да видим разликата“, споделя Робин Орсони, търговски оператор на Mamiche. Други доставчици начисляват с 25% до 30% по-високи цени, но Mamiche трябва да поеме разходите, защото „искаме да направим клиентите си щастливи, а имаме нужда от масло“.
Около 70% от маслото, изнасяно по света, идва от две места – Европа и Нова Зеландия. Всяко от тях започна 2025 г. с исторически ниски запаси и това ограничение на доставките доведе до рекорден скок на цените, твърди Организацията по прехрана и земеделие (FAO) на ООН.
Корените на свиването могат да бъдат проследени до 2022 г., когато цената на млякото в Европа достигна своя връх, тъй като инфлацията и разходите за горива удариха силно фермерите, принуждавайки млекопреработвателите да търсят най-добрия начин за максимизиране на печалбите.
Маслото се произвежда чрез отделяне на сметаната от суровото мляко и разбиването му. След като процесът приключи, остават масло и мътеница, последното от които „има някои промишлени приложения, но те са сравнително ограничени“, коментира Моника Тотова, икономист във FAO. Използва се за готвене, за производство на други млечни продукти и за храна на добитък.
За разлика от това, „ако правите сирене, преработвате целия обем мляко“, споделя Тотова. Дори страничният продукт от производството на сирене, наречен суроватка, е с голямо търсене от производителите на хранителни продукти за овкусяване и хранителни вещества или от ентусиастите във фитнес залите, които искат да увеличат количеството протеин в диетите си.
Млекопреработвателите в Европейския съюз произвеждат все повече сирене. В резултат на това производството на масло в блока постоянно намалява и се очаква да достигне осемгодишно дъно този сезон, сочат прогнози на Министерството на земеделието на САЩ.


Оперираха Здравко от "Ритон"
Изтеглиха жребия за световното по футбол през 2026 г. Вижте всички групи
Спасители във Варна извадиха немска овчарка от 25-метров кладенец
Проблемите с водата в Аврен продължават
През 2024 г. България e сред най-засегнатите държави в ЕС от горски пожари
Защо противоборството между Китай и Япония расте
Какво представлява T-Dome системата на Тайван и може ли да парира китайски атаки
Биткойн към $50 000 и злато към $5 000? Ще се върнем ли към нормалното в 2026 г.
Как Украйна да получи замразените милиарди на Русия
Netflix купува Warner Bros. за $72 млрд. в брой и акции
Как влияят на мощността диаметърът на цилиндрите и ходът на буталата
Бизнесмен организира погребение за късметлийската си кола
Уникална Toyota Mega Cruiser от 1996 година отива на търг
Tesla намали цената на Model 3 в Европа
Рембранд, Вермеер или Ван Гог – изберете сами
Защо Джордж Клуни се ядосал на Брад Пит в далечната 1991 г.?
Кейт Мидълтън впечатли с най-голямата си тиара досега
5 храни, които „събуждат“ женските хормони
Политическите кампании вече и в TikTok, манипулациите там са лесни
Индийска анимация: Путин и Моди се возят на мотор и крадат шапката на Тръмп ВИДЕО