IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидерландия може да спечели битката за IPO-то на сладоледения бизнес на Unilever

Конгломератът за потребителски стоки обяви планове да преструктура бизнеса си миналата седмица

15:14 | 25.03.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Амстердам може да надвие Лондон за потенциално листване на стойност 17 млрд. евро на акциите на подразделението на Unilever за сладолед, съобщава Bloomberg, цитирайки главния изпълнителен директор.

Нидерландия има „добър шанс“ да стане домакин на подразделението, след като бъде отделено от групата за потребителски стоки, заяви главният изпълнителен директор Хайн Шумахер за телевизионното предаване Buitehof в неделя.

„Най-вероятният път е да го отделим със собствено листване на фондова борса и собствена централна“, каза той, добавяйки, че подразделението в момента се управлява именно от Нидерландия.

Конгломератът за потребителски стоки обяви планове да преструктура бизнеса си миналата седмица, тъй като новият главен изпълнителен директор Шумахер иска да преодолее годините на мудно представяне.

Макар че Unilever не е решила къде подразделението, което е собственик на брандовете Ben & Jerry’s и Magnum, ще листне акциите си, нидерландското правителство иска компанията да изпълни обещание, което компанията пое преди четири години, че ще избере страната, ако някога качи на борсата по-широкия си бизнес за храни.

Едно условие за избор на Нидерландия е, че бизнес климатът остава привлекателен, каза Шумахер. „Нидерландия е на много високо място във всички класации на конкурентоспособността в тази област. Но сме виждали известни изненади през последните години“, добави той, посочвайки промените в данъчните облекчения за чуждестранните служители.

Нидерландското финансово министерство вече работи върху някои предложения, за да облекчи опасенията на компанията. Правителството ще представи план пред парламента тази седмица за алтернативите на банковите данъци и данъците за обратно изкупуване на акции, както и за премахването на данъчните облекчения за чужденци, казват запознати източници пред Bloomberg.

„Предвидимото правителство и регулациите са много важни“, каза Шумахер. Нидерландецът, който пое поста от британеца Алън Джоуп миналата година, каза, че първичното публично предлагане е една от няколкото опции и решението ще бъде взето през следващите 18 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още