IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската строителна индустрия очаква удар от "втора вълна" на инфлация

Ръководителят на най-голямата компания в света за строителни материали предупреждава, че скъпата енергия повишава цените на всичко

09:34 | 31.08.22 г.
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Ръководителят на най-голямата компания в света за строителни материали предупреждава, че индустрията е изправена пред „втора вълна“ от инфлация, тъй като спираловидните цени на енергията повишават цените на всичко – от заплата до логистика, съобщава Financial Times.

Албърт Манифолд, главен изпълнителен директор на CRH, казва, че сега вижда „втора вълна от увеличение на разходите“ след нарастването на цените на газа, което се ускори след инвазията на Русия в Украйна.

Листнатата на борсата в Дъблин компания, която работи по големи строителни проекти из Европа и САЩ и се оценява на 30 млрд. евро, бе ударена от 50-процентен ръст на разходите за енергоизточници през първата половина на годината. Разходите за заплати и логистика растат „от юни или юли“, казва Манифолд.

„Енергийните разходи се отразиха почти веднага, след като Русия нахлу в Украйна“, допълва той. „Това оказа натиск върху разходите за живот и това движи инфлацията при заплащането в момента. Докато хората усвояват увеличението на енергийните разходи, те вдигат разходите за логистика... централните банкери и политиците трябва да се справят с това предизвикателство“, добавя той.

Проектите на CRH включват строежа на новата жп линия Crossrail в Лондон и жп линията HS2 в Обединеното кралство – дългосрочни, подкрепени от държавата планове, които помогнаха на компанията да се изолира от растящите разходи. Поради това CRH отчете почти 30% скок на печалбата за първото полугодие.

Мнението на Манифолд, че най-голямата инфлационна тревога за строителната индустрия сега представляват вторичните ефекти от по-високите енергийни разходи се повтаря и от други водещи компании.

Роб Перинс, главен изпълнителен директор за британската строителна компания на жилища Berkeley Group, казва, че растящите разходи през втората половина на годината вероятно ще забавят строителството на нови домове, най-вече в Лондон.

„Енергийните източници са ключови [за инфлацията], но на втори ред е инфлацията при заплащането и тя трябва да се случи, ако енергийните цени и разходите за живот продължат да се вдигат, това ни е тревогата... Виждам [строителни] проекти, които се провалят много сериозно в Лондон“ в резултат на инфлацията, казва той.

Строителните разходи, включително за материали, енергоизточници и труд, формират почти половината от общата база разходи на Berkeley. Ако те се увеличават с 4% на година, компанията ще трябва да избира между това да увеличи цените на продажба с 2% или да поеме еквивалентен удар върху маржовете си, казва Перинс.

Във Великобритания ускорението на инфлацията вече заплашва да вкара икономиката в рецесия. Инфлацията е напът да надмине 18% следващата година, ако цените на газа продължат да се вдигат, посочват икономисти на Citigroup.

Английската централна банка цели инфлационно ниво от 2% годишно, но шефът на Berkeley очаква инфлацията да бъде 4-5% през следващите три до четири години, дори след като пикът на енергийните цени отмине.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още