IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският строител Adler изпадна дълбоко в зоната на загубата 

Имотната компания не успява да си намери нов одитор, а съотношението на дълга спрямо обезпечението доближава критична точка

14:31 | 30.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германският строителен концерн Adler Group SA изпадна през второто тримесечие дълбоко в зоната на загубата поради корекции на стойността в размер на стотици милиони евро и наближава критичния праг за съотношението на нетния си дълг към обезпечението. Закъсалият наемодател разчита на успешни продажби през втората половина на годината, за да финансира дейността си, предава Bloomberg. 

Adler извърши корекции на стойността на вземанията от продажба на имоти и на справедливата стойност на инвестиционните имоти поради отслабването на германския пазар на недвижими имоти. Останалата търговска репутация на дъщерното дружество Consus Real Estate AG е отписана изцяло, съобщи Adler в понеделник вечерта.

По този начин нетната загуба за първата половина на годината възлиза на 604 млн. евро - след печалба от 355 млн. евро през предходната година. В края на юни съотношението между стойността на дълга и стойността на обезпечението нарасна до 58%. В края на март то бе 52%.

1,06 млрд. евро
е стойността на продадените от Adler имоти през първата половина на годината. 

Съгласно условията за облигациите на групата съотношението трябва да остане под 60%. Приходите от наеми са намалели с една четвърт на годишна база поради мащабните продажби на имоти.

През първата половина на годината Adler продаде инвестиционни имоти на стойност 1,06 млрд. евро, като изплати облигации и дългосрочни заеми на стойност около 900 млн. евро. Паричните средства и паричните еквиваленти нараснаха до 771 млн. евро. Въпреки това продажните цени по последните сделки - проектите Ostend Quartier и Westend Ensemble във Франкфурт - бяха с 14% по-ниски от балансовата стойност.

Според главния изпълнителен директор на групата Тиери Бодемулен продажбите трябва да продължат и през следващите месеци: „За втората половина на годината очакваме приходите от продажбите да бъдат достатъчни, за да покрият изискванията за ликвидност за финансови и оперативни цели", се казва в изявлението на главния изпълнителен директор.


Досега Adler няма успех в търсенето на нов одитор, след като KPMG се оттегли от тази роля. В отговор на поканата за участие в търг не са получени никакви оферти, заяви компанията. 

Сега „се търсят контакти с отделните одиторски фирми". Намерен е нов финансов директор: бившият временен финансов директор Томас Ехелмайер официално поема поста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още