IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключова сделка по спасяването на германския имотен концерн Adler се провали

LEG се отказа от планираната продажба на 63% от дъщерното дружество Brack Capital Properties за поне 765 млн. евро

14:31 | 04.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Закъсалата германска компания за недвижими имоти Adler Group претърпя неуспех в опитите си да намали дълговете си. Планираната продажба на 63-процентен дял в дъщерното дружество Brack Capital Properties (BCP) на конкурента от бранша LEG няма да се осъществи. В сряда вечерта LEG обяви, че няма да прави публично предложение за придобиване на акциите на BCP, предава DPA.

LEG окончателно няма да се възползва от споразумението, сключено с дъщерното дружество Adler Real Estate на 1 декември 2021 г. „със задължението да предостави 63% от акциите в BCP в случай на публично предложение за поглъщане от страна на LEG за BCP".

По това време LEG бе придобила 31% дял в BCP за 328 млн. евро като първа стъпка. Пакет от малко под 7% за 75 милиона евро идва директно от Adler Group, а останалите 24% бяха от други инвеститори.

Освен това LEG си осигури опция за още 63% от акциите на BCP от Adler Group. Ако опцията беше упражнена, LEG щеше да плати за нея най-малко 765 млн. евро.

Решението на LEG да се откаже от сделката е последният сигнал за това как повишаването на лихвените проценти разклаща доскоро процъфтяващия германски пазар на жилища, на който компании като Adler преживяха бум, подхранван от евтиния дълг. Най-големият германски наемодател Vonovia SE, който отписа собствения си дял в Adler, обяви в сряда, че обмисля продажбата на апартаменти за около 13 млрд. евро, за да намали дълга си с оглед на нарастващите разходи за финансиране и срива в стойността на акциите си.

Провалът на сделката създава нови главоболия за Adler и неговите обезпокоени кредитори в момент, в който наемодателят продължава да се бори с констатациите от съдебния одит, който не успя да опровергае всички твърдения на фонда за къси продажби Viceroy Research и доведе до отказ на одитора KPMG да подпише одита. Компанията се опитва да набере капитал, за да изплати дълга си, след като отписа почти цялата цена на придобиване на звеното си за развойна дейност Consus. KPMG, която ръководи разследването по обвиненията, е отказала да потвърди сметките на компанията, след като тя отказала информация за някои сделки. 

Натискът върху силно засегнатата компания за недвижими имоти Adler Group продължава да нараства. Едва в понеделник германският финансов надзор Bafin установи, че консолидираните финансови отчети на дъщерното дружество Adler Real Estate за 2019 г. са били некоректни. Органът за финансов надзор е на мнение, че дружеството е оценило погрешно голям строителен проект в Дюселдорф през 2019 г. - най-много с почти четвърт милиард евро над реалната оценка – част от обвиненията на Viceroy.

Сега все по-силен става призивът за специален одит на дъщерното дружество на Adler. А асоциацията на германските дребни инвеститори Schutzgemeinschaft der Kapitalanleger (SdK) обяви, че ще поиска, ако трябва и съдебно, такъв одит.

Заявлението за одита ще бъде подадено в навечерието на предстоящото общо събрание на Adler Real Estate в края на август, съобщи Bloomberg.

Рязката промяна на пазарите на недвижими имоти в Европа настъпи в критичен момент за Adler. Обвиненията в измама, повдигнати от Viceroy и бившия ѝ партньор – австрийския предриемач Джевдет Канер, на практика затвориха капиталовите пазари за компанията, което затрудни рефинансирането на дълга ѝ.  Краят на ерата на евтините пари представлява главоболие и за LEG, която сега е миноритарен акционер в компания, контролирана от конкурент в разгара на кризата.

Adler притежава 27 500 апартамента в германски градове и има подразделение за строителство на имоти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още