IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски регулатор обвини Adler в надписване на сметки с до 233 млн. евро

BiFin публикува междинен доклад от разследването си срещу имотната компания

14:31 | 02.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Изпитващата затруднения германска имотна компания Adler е надписала сметките си за 2019 г. с до 233 млн. евро, съобщи германският финансов регулатор, цитиран от Financial Times.

BaFin, която разследва финансовите документи на Adler в последните три години, съобщи в понеделник, че групата е отчела продажбата на проект за строителство на мястото на бивш стъкларски завод в Дюселдорф на около два пъти по-висока цена от справедливата му оценка.

Регулаторът определи годишния отчет на Adler за 2019 г. като „пълен с недостатъци“ при първия си междинен доклад от разследването за некоректно счетоводство.

Това е пореден удар за Adler, която вече изгуби одитора си KPMG, след като той отказа да утвърди финансовите резултати на компанията за 2021 г. Adler се бори и срещу обвинения на продавачи на къси позиции след доклад на Viceroy Research, публикуван миналия октомври.

Докладът на Viceroy поставя под съмнение оценката на активите на Adler и очертава предполагаемите ѝ връзки с австрийския предприемач Джевдет Чанер, който преди време беше водеща фигура при един от най-големитте имотни фалити в историята на Германия.

Разследването е тест за BaFin, която има задължението да контролира отчетността в Германия, след като установи, че половината от приходите на финансовата група Wirecard и 1,9 млрд. евро от корпоративните ѝ средства не съществуват. Преди това тази функция се изпълняваше от орган от частния сектор.

Adler, която притежава 27 500 апартамента в германски градове и има подразделение за строителство на имоти, съобщи в комюнике в понеделник, че ще предприеме съдебни действия срещу резултатите от проверката на BaFin с аргумента, че оценката „беше одитирана и потвърдена няколко пъти в консолидираните финансови резултати“ като „уместна и точна“ и също така е била „потвърдена от професионален независим оценител“.

BaFin твърди, че Adler е продала дял от 75% в проекта за строеж в Дюселдорф на два пъти по-висока цена от платената за него две години по-рано от друга компания, придобита по-късно от Adler.

Сделката оценила проекта на 375 млн. евро, което според BaFin е надценка с между 170 млн. и 230 млн. евро.
Adler е постигнала печалба от 168,5 млн. евро от сделката и е отчела значително подобряване на съотношението между дълга и собствения си капитал, ключов показател за силата на счетоводния баланс.

Изводите на BaFin за сделката в Дюселдорф е в унисон с резултатите от разследването на KPMG, публикувано през април, според което е „съмнително“, че 375-те млн. евро съставляват справедлива стойност.

Регулаторът съобщи в комюникето си, че стойността на имота се основава на неточни допускания, включително съгласия със собственика на съседен имот, които все още не са предоставени. Регулаторът изразява притеснение и от това дали продажбата е била между двама несвързани помежду си пазарни участника.

Разследването на KPMG, което започна след като продавач на къси позиции обвини Adler в измама през октомври 2021 г., установи, че купувачът на дела от проекта в Дюселдорф е индиректен акционер в Adler и зет на Чанер, който няма официална роля в компанията, но е голям акционер в нея.

BaFin уточни, че разследването на финансовите резултати на Adler за 2019, 2020 и 2021 г. продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още