IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите наказаха германския имотен концерн Adler

Заради неподписания от одиторите отчет цената на акциите временно се срина с над 40%

20:06 | 02.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Драматичен срив: след представянето на неодитираните консолидирани финансови отчети за 2021 г. инвеститорите се разбягаха от акциите на групата за недвижими имоти Adler Group. В понеделник акциите на компанията, която е включена в индекса за компаниите с малки капитализации SDax, се сринаха с около 40% до следобед. Понякога акцията се търгуваше дори с 46% надолу и струваше по-малко от 4 евро.

На пресконференция тази сутрин председателят на управителния съвет на Adler Щефан Кирстен коментира хаотичното развитие на събитията. „Няма какво да се премълчава“, каза мениджърът. Според него миналата събота групата е била само на 5 часа и минути „от удар със стената“. „Надпреварата беше доста равностойна", каза Кирстен, цитиран от Handelsblatt.

Adler публикува годишните си отчети за 2021 г. пет часа преди полунощ в събота. Един поглед към условията на облигациите на Adler показва защо крайният срок е толкова важен: в тях се посочва, че емитентите трябва да представят годишен отчет „с одитирани консолидирани финансови отчети" в срок от 120 дни след края на всяка финансова година.

Кирстен обаче подчертава: „Беше извършен одит. Имаме одитирани финансови отчети“. Ако финансовите документи били забавени още повече, облигациите на стойност 4,4 млрд. евро са щели да станат изискуеми.

Мениджърът подчертава, че 30 април бележи ново начало за Adler Group. Групата е изчистила баланса си, намалила е „значително" дълга си и е увеличила паричната си позиция. Adler разполага с половин милиард евро ликвидност. Компанията е добре позиционирана въпреки загубата на милиарди.

Кирстен обяви, че „византийската структура" на групата ще бъде "трансформирана в икономически субект". Предисторията на драмата са обвиненията, отправени към Адлер през октомври от инвестиционната компания Viceroy, собственост на Fraser Perring – фонд за къси продажби.

Защитените в асоциация (SdK) инвеститори вече обмислят съдебни действия срещу Adler и отговорните мениджъри. Разглеждат се наказателни производства срещу замесените лица и се водят разговори с двама финансисти, които водят съдебни дела, за да стане възможно предявяването на искове за обезщетение от страна на инвеститори и купувачи на облигации, заяви в понеделник Марк Либшер, член на управителния съвет на SdK. Организацията била шокирана от случилото се и настоява за пълна прозрачност.

Органът за финансов надзор в Германия Bafin също проучва случая: „Разглеждаме развитието на цените на акциите на Adler Group S.A. и Adler Real Estate AG преди отчетите от миналия петък и събота във връзка с възможна търговия с вътрешна информация", заяви говорител на органа.

Предисторията е в непрекъснатите понижения на цените на акциите от началото на миналата седмица. Докато в понеделник преди седмица цената на акциите на Adler все още беше 11,50 евро, в петък тя вече беше спаднала до 7,20 евро. Поради това надзорните органи повдигат въпроса дали е имало инвеститори, които предварително са знаели, че Adler ще обяви лоши новини. 

Не само отказаният одиторски доклад на KPMG е лоша новина: представените в събота вечерта данни показват загуба от 1,17 млрд. евро, която се дължи основно на големите отписвания в дъщерното дружество Consus Real Estate.

Кирстен подчертава, че KPMG не е можела да си изгради становище. „Това не означава, че нашият баланс, отчет и разходите не са в ред“. Не е имало отрицателно становище, подчертава председателят на Съвета на директорите и добавя: „Ако е имало съществена причина за възражение, KPMG е трябвало да я представи и в т. нар. Disclaimer of Opinion. „Те не го направиха. Няма нищо“.

Въпреки това Кирстен вече беше подчертал през уикенда, че липсата на печата на KPMG отразява високата степен на недоверие между компанията и одиторите. Преди всичко, сега за Adler вероятно ще бъде трудно да набере нов капитал. „Трябва да сме наясно и с това, че докато нямаме одитиран отчет, банковите и капиталовите пазари са затворени за нас", каза Кирстен.

Що се отнася до ликвидния резерв, той дава положителна оценка: „На този етап нямаме никакви притеснения“. Това, че управителният съвет е предложил оставката му, е логично, каза Кирстен, който е начело на управителния орган едва от февруари и следователно не е отговорен за предишните събития.

Кирстен потвърди, че Adler ще разгледа евентуални искове за обезщетение срещу отговорните лица от старото ръководство. Въпреки това той нито искал, нито можел да приеме всички оставки. В края на краищата Adler се нуждае от работещ екип. Така че засега работата с настоящия съизпълнителен директор Тиери Бодемулен ще продължи. Акционерите обаче ще имат последната дума за бъдещия мениджърски екип на годишното общо събрание в края на юни.

Дотогава Adler иска да инициира допълнителни промени. В ход е международно търсене на нов главен финансов директор. Спазването на правилата (Compliance) в компанията ще бъде засилено значително, казва Кирстен. Основната причина за отказа на KPMG да подпише отчета, че ръководството на Adler е отказало достъп до определена информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още