IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запитванията от купувачи на жилища във Великобритания са на най-ниското си ниво от началото на пандемията

Цените продължават да растат заради ограниченото предлагане на домове

10:20 | 08.09.22 г.
Лондон и Северна Англия са единствените области с ръст на запитванията от потенциални купувачи. Снимка: Bloomberg LP
Лондон и Северна Англия са единствените области с ръст на запитванията от потенциални купувачи. Снимка: Bloomberg LP

Запитванията на купувачите на жилища във Великобритания са намалели през август до най-ниското си ниво от началото на пандемията, смекчавайки натиска към повишение на цените на все още процъфтяващия пазар, пише Bloomberg.

Кралският институт на лицензираните оценители в областта на недвижимите имоти (RICS) съобщи, че брокерите, до които се е допитал, са отчели най-ниското ниво на интерес от нови купувачи от април 2020 г., сочи публикуван в четвъртък доклад. Продажбите и новите инструкции за обявяване на имот за продажба също са намалели по-силно от предишния месец. В същото време цените са продължили да растат на фона на ограниченото предлагане на домове.

Данните са признак за забавяне на пазара, който до момента не реагираше на покачването на лихвите и кризата с издръжката на живот и почти всеки месец тази година отчиташе рекордни цени на жилищата. Макар че ниските наличности от имоти за продажба продължават да подкрепят цените на жилищата в краткосрочен план, очакванията са повишаването на цените да спре догодина.

„Притесненията заради икономическата обстановка и растящите лихвени проценти продължават да си казват своето“, коментира Тарънт Парсънс, старши икономист в RICS. „Предвид прогнозите, че британската икономика се насочва към потенциална рецесия към края на 2022 г., респондентите очакват продажбите на жилища да продължат да намаляват“, допълва той.

Индикаторът за запитванията на купувачите е повече ориентиран в бъдещето от данните на ипотечните кредитори Nationwide Building Society и Halifax, които отчетоха ръст на цените на жилищата миналия месец.

Данните на RICS показват още, че наличностите от имоти в списъците на брокерите са намалели до рекордно дъно от средно 34 единици.

Прогнозите за продажбите в идните три месеца навлязоха още по-дълбоко на отрицателна територия, а тези за следващата година са най-негативни от началото на воденето на статистика през 2012 г.

53% от брокерите са отчели по-високи цени през август, което е спад спрямо 62 на сто през юли, но това все пак е по-високо равнище от дългосрочното средно ниво от 13 на сто.

Лондон и Северна Англия са единствените области с ръст на запитванията от потенциални купувачи.

„Август обичайно е по-бавен месец, тъй като това е основният ваканционен период, но виждаме стабилно ниво на оферти“, коментира Алън Фюлер, брокер от Пътни в Западен Лондон, който е сътрудничил за допитването. „Есента и зимата ще бъдат подложени на изпитание с повишаването на лихвите по ипотечните кредити и излязлата от контрол инфлация“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още