IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галопиращата инфлация във Великобритания не успя да изтрие напълно инерцията на жилищния пазар

Годишният растеж на цените на жилищата се е свил до тримесечно дъно през август

18:58 | 07.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бързо ускоряващата се инфлация в Обединеното кралство не успя да изтрие напълно набраната инерция на жилищния пазар в страната през август, когато цените са се покачили с 0,4% на месечна база, съобщи банката за ипотечно кредитиране Halifax, цитирана от Ройтерс.

Месец по-рано показателят намаля с 0,1%. На годишна база цените са се покачили с 11,5% през осмия месец (спрямо 11,8% през юли), което е най-бавният темп на растеж от три месеца - знак, че въпреки възходящото движение е налице известно забавяне.

Такива са очакванията и на повечето анализатори, според които жилищният пазар в страната ще се охлади на фона на усилващия се натиск от поскъпващата издръжка на живот.

"Малко вероятно е цените на жилищата да се противопоставят на по-широките проблеми в икономиката", каза Мартин Бек, главен икономически съветник в EY ITEM Club.

Според него плановете на новия премиер Лиз Тръс за таван на цените на енергията за домакинствата - детайлите за които предстои да бъдат обявени - може да облекчат низходящите рискове за пазара.

"Чрез намаляването на очаквания връх на инфлацията и потискането на инфлационните нагласи сред обществото, един таван би могъл да мотивира Английската централна банка (АЦБ) да предприеме по-малко ястребов* подход към лихвените повишения", смята Бек.

Следващото заседание на регулатора ще се състои следващия четвъртък, когато има очаквания за пореден лихвен ръст.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още