IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на доверието на британските потребители засилва притесненията за цените на жилищата

Британците са песимистични за стойността на имотите си в бъдеще заради очакванията за корекция на цените на жилищния пазар

14:47 | 15.09.22 г.
Великобритания не беше подмината от пандемичния бум на жилищния пазар, но сега перспективите за цените са по-песимистични. Снимка: Bloomberg LP
Великобритания не беше подмината от пандемичния бум на жилищния пазар, но сега перспективите за цените са по-песимистични. Снимка: Bloomberg LP

Доверието на британските потребители се озова на негативна територия за първи път от блокадата заради пандемията в средата на 2020 г., а собствениците на жилища са все по-обезпокоени, че стойността на имота им може да е изложена на риск, предава Bloomberg.

YouGov съобщи, че показателят ѝ за нагласите е намалял с 4,2 пункта до 98,8 пункта през август. Песимизмът е подхранван от очакванията за посоката, в която ще поемат цените на жилищата, сигурността на работното място и перспективите за личните финанси.

Допитването, което е било осъществено, преди премиерът Лиз Тръс да обяви мерки за защита на домакинствата от растящите цени на енергията, отразява влошаването на стандарта на живот. Инфлацията е близо до 40-годишен връх и тласка нагоре разходите за стоки и услуги от всякакъв вид.

„Новият премиер е изправен пред необичайно мрачни нагласи на обществото, особено по отношение на личните финанси“, коментира Ема Макинс, глобален ръководител на финансовите услуги в компанията за пазарни анализи YouGov.

Запитани за финансовото им положение в идната година, домакинствата са били най-песимистични от когато и да било след началото на воденето на статистика. Перспективите за цените на жилищата също намаляха рязко. Потребителите „е по-вероятно да възприемат негативно цените на жилищата в краткосрочен план“, се казва в доклада.

Лихвите по ипотечните кредити растат с най-бързия си темп от 2016 г., след като Английската централна банка повиши бенчмарковата си лихва шест пъти от декември насам, за да укроти инфлацията. Инвеститорите очакват лихвата да нарасне до 4,5% догодина спрямо 1,75% в момента, като повишението с половин пункт е почти сигурно следващата седмица.

„Потребителите са по-песимистични за бъдещата стойност на дома си, тъй като растящите лихви по ипотеките се очаква да доведат до корекция на цените на имотния пазар“, казва Кей Нюфелд, ръководител на прогнозите в Центъра за икономически и бизнес изследвания, който е допринесъл за допитването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още