IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконгски съд постанови ликвидация на звено на китайска строителна компания

Yango Justice, част от групата Yango, изпадна в дефолт за първи път през февруари, когато пропусна да покрие лихва от 27,3 млн. долара по две доларови облигации

11:24 | 24.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Съд в Хонконг взе решение да бъде ликвидирано звеното на китайската строителна компания Yango Group Co. - Yango Justice International Ltd., което изпадна в дефолт относно своя външен дълг. Това е първият случай на съдебно решение за ликвидация на голяма китайска строителна компания по време на дълговата криза, която сковава строителния сектор на азиатската страна, съобщава Bloomberg.

Хонконг служи като портал на инвеститорите за достъп до китайския корпоративен дълг, чиято доходност през последните години не спира да расте, като пазарът е доминиран от строителните компании, търсещи решения на своите финансови проблеми.

Сривът в строителния сектор на Китай отразява кризата на пазара на недвижими имоти, подхранвана отчасти от мерките от 2020 г., наложени срещу прекомерното емитиране на дълг на строителните компании и спекулациите от купувачите на жилища. Някои компании в сектора загърбват мащабни проекти, които остават недовършени, тъй като се затрудняват да изплащат дължимото на доставчици и кредитори, което води до скок при кредитните неизпълнения.

Това предизвика вълна от петиции за ликвидация, подадени в съдилищата на Хонконг или на Каймановите острови, срещу строителни предприемачи, включително China Evergrande Group – гигантът, чието неизпълнение на своите деноминирани в долари облигации в края на 2021 г. задълбочи кризата в индустрията. Evergrande заяви, че активно насърчава работата по преструктуриране на външните си дългове със своите финансови и правни съветници.

Кредиторите подават молби за ликвидация, когато не виждат напредък в преструктурирането на дадена фирма, коментират анализатори в BOC International Holdings Ltd. „В повечето случаи кредиторите търсят по-сериозни преговори с длъжника, като поставят компанията длъжник под натиск или залагат на решение чрез съдебен процес“, добавят експертите.

Цената на все повече облигации на китайски строители, чийто рейтинг е под инвестиционния клас, пада под 20 цента този месец. Източник: Bloomberg Цената на все повече облигации на китайски строители, чийто рейтинг е под инвестиционния клас, пада под 20 цента този месец. Източник: Bloomberg

Ако съд в Хонконг издаде заповед за ликвидация и назначи временен ликвидатор, последният поема контрола върху въпросната фирма и се разпорежда с реализируеми активи, посочва информативна публикация на уебсайта на Службата на официалния синдик. Всички останали средства се разпределят между кредитори, чиито искове са признати.

За момента Yango Group отказва да коментира съдебната заповед, но посочва, че все още активно преговаря и разглежда въпроси с кредиторите.

Yango Justice изпадна в дефолт за първи път през февруари, когато пропусна да изплати лихва в размер на 27,3 млн. долара по две доларови облигации в рамките на 30-дневен гратисен период.

Компанията майка Yango Group призна за петиция за ликвидация срещу своето звено през юли, включваща плащане от 8,5 млн. долара по външен дълг, като заяви, че „твърдо“ се противопоставя на подобно решение. Не е ясно дали заповедта е съдебната заповед с този случай.

Yango Group беше 19-ата по големина строителна компания в Китай по завършени продажби през 2021 г., но падна до 36-то място през тази година, според анализ на China Real Estate Information Corp.

По данни от края на миналата година Yango Justice представлява по-малко от 10% от нетните активи на компанията майка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още