IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг намалява жилищните данъци и смекчава визовите правила в опит да спре изтичането на хора

Купувачите на жилища, които не са постоянни жители на града, ще могат да възстановяват сумите на платени гербови налози след седмата година

12:48 | 19.10.22 г.
Хонконгският лидер Джон Лий направи първото си голямо обръщение след встъпването в длъжност през юли. Снимка: Bloomberg LP
Хонконгският лидер Джон Лий направи първото си голямо обръщение след встъпването в длъжност през юли. Снимка: Bloomberg LP

Ръководителят на Хонконг Джон Лий обяви мащабен план за връщане на хора в града и за смекчаване на жилищните проблеми в стремежа си да съживи статута му на процъфтяващ международен финансов център, предава Bloomberg.

В първото си обръщение в сряда лидерът на града обяви, че ще намали имотните данъци за непостоянните жители на града и ще смекчи правилата за визи, за да спре изтичането на мозъци, предизвикано от годините на изолационистки COVID политики.

Предложенията му за по-достъпен жилищен пазар са в отговор на призива на Пекин за разрешаване на проблемите на жилищния пазар във финансовия център, който китайски ръководители обвиниха за политическите вълнения в града.

Лий, който пое поста през юли, трябва да измине тежък път, тъй като икономиката на Хонконг започва да накуцва към края на годината. Очаква се брутният вътрешен продукт на града да се свие за трети път от 2019 г. като следствие от COVID ограниченията, растящите лихви, инфлацията в света и войната на Русия в Украйна, които вредят на растежа.

Икономисти очакват БВП на Хонконг да се свие с 0,7% тази година. Графика: Bloomberg LP Икономисти очакват БВП на Хонконг да се свие с 0,7% тази година. Графика: Bloomberg LP

„Светът преминава през дълбоки промени, невиждани от един век“, каза Лий и даде за пример някои от тези фактори, които „отслабиха инерцията за растеж на световната икономика“.

Правилата за визите и имотите бяха най-внимателно наблюдавани в сряда като знаци как Лий смята да съживи икономиката на града и конкурентоспособността му на фона на останалите финансови центрове, предимно Сингапур. Градът държава в Югоизточна Азия се опитва да привлече таланти и компании от Хонконг със собствена нова визова програма и по-бърза и агресивна отмяна на COVID ограниченията.

Лий обяви двегодишна визова програма за хора, които инвестират най-малко 2,5 млн. хонконгски долара (318 488 щатски долара) годишно. Визата ще им позволи да проучват благоприятни възможности в Хонконг, без да бъдат подлагани на квоти. Завършили наскоро възпитаници на университети от топ сто в света също ще могат да получават работни визи, допълни той.

Освен това градът ще отмени годишната квота по настоящата си програма за квалифицирани таланти и ще удължи ограниченията за престой за наскоро завършили чуждестранни студенти от една на две години.

Предложението беше направено два месеца след като Сингапур обяви собствена програма за петгодишни работни визи за чужденци, печелещи 360 хил. сингапурски долара (253 530 щатски долара) годишно, като се позова на хиперконкурентната битка за таланти в света.

Макар че Хонконг смекчи най-строгите си COVID ограничения в последните седмици - през септември Лий обяви края на хотелската карантина за пътуващи, градът изостава от Сингапур, който тази пролет отмени повечето най-ограничителни мерки и не крие необходимостта да се позиционира като водещ финансов център и глобален град. Трудоспособното население на Хонконг се сви до най-ниското си ниво от 2018 г. насам. Графика: Bloomberg LP Трудоспособното население на Хонконг се сви до най-ниското си ниво от 2018 г. насам. Графика: Bloomberg LP

Университетската визова програма е в унисон със сходна програма за насърчаване на талантите във Великобритания, която по-рано тази година задейства двегодишен визов план за търсещи работа хора, които са завършили водещи университети в света в последните пет години.

Имотни предложения

Очакваните промени в имотните правила включват план за възстановяване на допълнителните гербови налози, плащани от купувачи на жилища, които не са постоянни жители на града, след като са останали в него седем години.

След като станат постоянни жители, тези купувачи могат да кандидатстват за възстановяване на два отделни гербови налога, които са фиксирани на ниво от 15%. Те все пак ще трябва да продължат да плащат друг налог от 4,25%, както правят постоянните жители на града.

Хонконгският жилищен пазар е един от най-скъпите в света и секторът отбелязва спад в резултат на растящите лихви и изтичане на население.

Цените на жилищата на вторичния пазар намаляха с 8% от началото на годината и са напът да достигнат петгодишно дъно. Goldman Sachs Group очаква цените на жилищата да намалеят с 30% до 2023 г. спрямо нивата им от миналата година. Жилища в Хонконг. Снимка: Bloomberg LP Жилища в Хонконг. Снимка: Bloomberg LP

Смекчаването и понижаването на гербовите налози за неместни купувачи може да привлече търсене, особено от китайци от континенталната част, заинтересовани от луксозните жилищни имоти, коментира Питър Вон, имотен анализатор в Bloomberg Intelligence преди обръщението на Лий. Последиците за продажбите на масови жилищни проекти може да са ограничени, докато има повече яснота колко високи може да станат лихвите по ипотечните кредити, допълва той.

За да помогне на повече хора да преминат високата бариера за навлизане на жилищния пазар, Лий обяви и предложение за разширяване на жилищната собственост. Той обеща да увеличи строителството на общински жилища с около 50% в идните пет години.

Още подробности от обръщението на Лий:

Хонконг ще задели 30 млрд. хонконгски долара (3,8 млрд. щатски долара) за установяването на „Коинвестиционен фонд“ за привличане на компании, за да установяват дейности в Хонконг и да инвестират в бизнеса си.

Хонконг ще следва политиките за развитие на Китай, за да даде енергия на развитието на града и да заздрави ролята му като регионален център.

Фондовата борса в града ще промени правилата за листване догодина, за да улесни набирането на средства и да съживи Пазара за растеж на предприятията, където се прилагат по-ниски критерии за листване.

Хонконгският орган за паричната политика ще започне подготовка за дигитални хонконгски долари.

Градът цели да привлече сто иновации с висок потенциал и технологични компании в града, за да увеличи икономическата си стойност и работните си места.

Хонконг ще насърчава финтех индустрията си и ще предлага данъчни отстъпки на инвестиционни семейни фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още