fallback

Ще остане ли България остров на ниските лихви?

Не се очаква вълна от лоши кредити, прогнозира Тихомир Тошев, управител на "Кредит център"

19:00 | 16.11.22 г. 4

Политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) за повишаване на лихвените проценти почти не се усеща в България и в момента изглеждаме като един остров на ниските лихви, защото във всички страни около нас лихвите по ипотечните кредити са над 6%. В България те си остават в рамките на 2,3% до 2,8%. Фиксираните лихви, към които има много голям интерес през последните месеци, се движат между 3% и 4%. Това каза Тихомир Тошев, управител на "Кредит център", в предаването „В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът обясни, че лихвените нива у нас се влияят от конкуренцията на банковия пазар. „Ние имаме малък пазар, а много банки, и това е една от причините лихвите да остават ниски. Значение за по-ниските лихви има и ликвидността на системата, защото имаме над 68 млрд. лв. депозити, по които повечето банки все още не дават лихви и това всъщност е безплатен ресурс за тях“, коментира Тошев.

Той отбеляза, че някои малки банки вече са започнали да дават 1-1,5% лихви по депозитите. „Добрата новина за хората с депозитите е, че от следващата година и по-големите банки ще предложат лихви по депозитите, но не трябва да очакваме някакви много високи нива, каквито бяха в периода 2008-2010 г.”, предупреди експертът. 

Задържането на ниските лихви по ипотеките няма да може да продължи много дълго, сподели още събеседникът. Тошев очаква, че още от януари първите по-сериозни повишения на лихвените нива, като уточни, че те няма да достигнат нивата в Унгария, Румъния и Чехия, където вече са над 7%.

„Ние имаме валутен борд и добра ликвидност на банките благодарение на голямата депозитната маса. Моите очаквания са, че плавно през следващата година лихвите по ипотеките ще се повишат до 3,5-4,5%, а тези по потребителските кредити ще останат между 5%-8%”, коментира кредитният консултант.

„Увеличението на лихвите няма да постави под риск кредитите на домакинствата и няма да има вълна от лоши кредити и проблеми с обслужването им. Смятам, че няма да има тежки сътресения следващата година. Ще има по-спокоен, по-нормален пазар, нормална кредитна активност и ще минем без големи проблеми през 2023 г.”, обобщи гостът.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:45 | 16.11.22 г.
fallback
Още от Новини виж още