IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилище срещу домакинска работа - в търсене на решение на кризата с наемите на Острова

Все повече хора във Великобритания търсят отстъпки от наема срещу труд

13:53 | 23.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

57-годишната Йохана Лундстрьом не може да си позволи наем на жилище в Лондон. Когато се мести в британската столица заради музикалната си кариера през 2020 г., тя осъзнава, че не разполага с около 1000 паунда (1190 долара) месечно за наем на стая и плащане на сметките за комунални услуги, пише Bloomberg.

За да си позволи дом, Лундстрьом е принудена да прави друго - работи като домашна помощница. Тя се настанява при жена в югозападен Лондон и заработва наема си, като отделя по 15 часа седмично за градинарство и чистене на жилището. „Не бих могла да живея в Лондон без това“, казва Лундстрьом и добавя, че притесненията за плащането на наема вече са „един голям стрес, който не трябва да го мисля“.

Лундстрьом е сред все повечето хора, които са принудени да разменят труда си срещу жилище. Тя използва агенция, наречена Share and Care, за да намери имота. Въпреки че не плаща наем, Лундстрьом плаща постоянна такса от 150 паунда на месец на агенцията, откъдето посочват, че са регистрирали 50% увеличение на кандидатурите през последните няколко месеца.

„Доста депресиращо е да си помислим колко отчаяни са хората - те казват, че просто не могат да намерят къде да живеят“, коментира Аманда Кларк, съосновател на Share and Care.

Първоначално Кларк създава компанията, за да се грижи за по-млади хора, които не могат да си позволят наем, и за по-възрастни, които се нуждаят от помощ в дома, но впоследствие установява, че има огромно търсене от страна на хора от всички възрасти.

Оттогава тя стартира втора компания, наречена Helpful Housemates, която свързва собственици на жилища от всички възрасти с квартиранти, които плащат малък наем и работят за хазяина си по пет часа на седмица. Търсенето от страна на финансово затруднени хора, търсещи квартира, е огромно, казва Кларк. Миналата седмица тя е публикувала реклама за стая в северен Лондон в късния следобед и до следващата сутрин е получила „стотици“ кандидатури за нея. Сегашното увеличение на търсенето е „много, много забележимо: не може да не го забележите“, казва тя.

По думите на Кларк потенциалните квартиранти казват, че основната причина да търсят алтернативни начини за наем на жилище е ускоряващата се инфлация, особено в Лондон, където средните наеми са се повишили с 18% на годишна база по данни на SpareRoom. Разходите се увеличават повсеместно - потребителските цени на Острова са се повишили с 10,1% през 12-те месеца до септември.

Дори хора на 70-годишна възраст искат отстъпки от наема срещу труд, казва Андреа Франкентал, основател на Hapipod, друга компания, която свързва собственици на жилища и потенциални квартиранти. Нейната платформа е отбелязала приблизително 30% увеличение на запитванията от потенциални квартиранти през последните шест месеца. „Има социални работници и хора в националната здравна служба, които просто не могат да свързват двата края и със сигурност не могат да си позволят наемите, които се искат в момента“, допълва тя.

В нейната програма квартирантите плащат до 350 паунда на месец, за да наемат стая в Лондон, или 250 паунда другаде, понякога с допълнителни 50 паунда отгоре за сметки. Те също така трябва да участват с осем часа труд седмично в домакинството, което може да включва пране, готвене, пазаруване или леко почистване. Компанията печели, като предлага „пакет за свързване“, при който можете да се регистрирате за 45 паунда на месец в нейния уебсайт, за да видите потенциални подходящи съчетания на съквартиранти, плюс такса за регистрация от 20 паунда.

На фона на растящите сметки отдаването на свободна стая под наем е добре дошъл доход за някои собственици. Джейн Макнамара, 51-годишна учителка по английски език, дава под наем свободна спалня в апартамента си в северен Лондон на 31-годишна студентка срещу 350 паунда и 32 часа работа на месец. Наемателката разхожда кучето ѝ и храни котките, когато Макнамара е навън, и се грижи за 13-годишната ù дъщеря, докато я няма. Тя също помага при почистването на кухнята и подовете. „Много е трудно да свържеш двата края и е толкова полезно да имаш малко допълнителни пари“, казва Макнамара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още