IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галопиращите цени на британските жилища изтласкват от пазара купувачи и наематели

Купувачите на първи дом трябва да прибавят още 12 250 паунда към бюджетите си, а наематели са застрашени от бездомничество заради резкия ръст на наемите

11:29 | 26.08.22 г.
Британският наемен пазар прегрява с потенциално мрачни последици за наемателите. Снимка: Bloomberg LP
Британският наемен пазар прегрява с потенциално мрачни последици за наемателите. Снимка: Bloomberg LP

Купувачите на първо жилище във Великобритания се нуждаят от голямо повишаване на заплащането, за да са в крак с растящите цени на имотния пазар и по-високите лихви по ипотечните кредити, пише Bloomberg.

Британците, които искат да купят дом, се нуждаят от допълнителни 12 250 паунда спрямо година по-рано, показва анализ на имотния портал Zoopla, публикуван в петък. В Лондон увеличението е с 34 500 паунда.

Изследването показва проблемите, пред които са изправени купувачите на първо жилище в момент на намаляваща достъпност заради резкия ръст на цените след пандемията. Сега те са сред най-застрашените от растящите лихвени проценти.

Средната лихва по двегодишните заеми с фиксиран лихвен процент е вече над 4% във Великобритания, като достига този праг за първи път от февруари 2013 г., сочат данни на компанията Moneyfacts Group.

Zoopla отбелязва също, че цените продължават да растат засега с годишен темп от 8,3% през юли. Въпреки това има очаквания, че пазарът ще се охлади в идните месеци, като конкурентният сайт за имотни обяви Rightmove съобщи за най-големия спад на офертните цени от две години насам през август.

„До момента жилищният пазар е устойчив на растящите разходи за живот“, коментира Ричард Донъл, директор на анализите в Zoopla. „Новият таван върху цените на енергията ще засили натиска върху домакинствата, особено върху тези с по-ниски доходи. Смятаме, че в бъдеще ръстът в последно време на лихвите по ипотечните кредити ще има по-голямо въздействие върху активността на жилищния пазар и цените“, допълва той.

В същото време главозамайващият ръст на наемите в Обединеното кралство подлага на не по-малък натиск и наемателите, които вече трябва да се справят с растящата издръжка за живот. Това кара някои от тях да напускат жилищата си и има опасения, че пазарът прегрява, пише Financial Times.

Наемите растат с най-бързия си темп от финансовата криза заради комбинация от нараснало търсене, по-малко предлагане на жилища под наем и опортюнистични усилия на някои собственици на имоти да прехвърлят по-високите разходи на наемателите.

Средните наеми по нови договори са нараснали с почти 10% спрямо година по-рано, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Hamptons International, а все повече наематели не могат да се справят с плащанията и са изложени на опасност от принудително напускане на дома. Групи на наематели предупреждават, че пазарът прегрява и че в резултат на това някои наематели може да останат без дом.

В големите градове завръщането на някои от напусналите по време на пандемията хора наред с чуждестранните студенти и пътуващите по работа води до силен ръст на търсенето на имоти под наем.

В последните месеци дисбалансът между търсенето и предлагането става все по-голям. Според агенцията за недвижими имоти Foxtons в Лондон наличните имоти за наемане са с 40% по-малко в сравнение с година по-рано. Според данните на компанията 28 наематели са се конкурирали за всеки нов имот, който е излязъл на пазара миналия месец.

В същото време групи на собственици на имоти твърдят, че наличностите намаляват, тъй като по-високите данъци и растящите лихви ги изтласкват от пазара. Но данните за тези твърдения не са категорични.

Друга причина за намалялото търсене е подписването на по-дълги договори за наем от наемателите. По данни на Hamptons половината от всички наемни договори, подписани през 2012 г., са били за две години или повече, а днес делът им е нараснал до три четвърти, което означава, че имотите стават налични по-рядко.

Където е възможно, наемателите искат да останат в жилището си, за да не им се налага да намират нов дом на конкурентен пазар, казва Алиша Кенеди, директор на активистката група в защита на наемателите Generation Rent, която настоява за замразяване на наемите, за да бъдат защитени наемателите.

Собствениците на имоти също са изправени пред растящи лихви по ипотечните кредити и все по-строги екологични регулации, някои от които са прехвърляни на наемателите.

Групи наематели се оплакват, че собственици с по-малко скрупули опортюнистично раздуват цените и задълбочават проблема с бездомничеството.

Данни на Rightmove сочат, че собствениците са уверени, че могат да повишават наемите далеч над нивата преди пандемията. В Лондон средните офертни наеми миналия месец са били с 14% по-високи в сравнение с юли 2019 г., в Манчестър – с 27%, а в Кардиф – с 36%.

Според указанията на правителството ръстовете на наемите „трябва да са справедливи и реалистични, което означава да са в унисон със средните наеми по места“, но няма таван върху сумата, с която собствениците могат да повишават наемите при съществуващи наемни договори или между наематели.

Нарастват опасенията, че британският наемен пазар прегрява с потенциално мрачни последици за наемателите. Краят на наемен договор е най-честата причина за бездомничество в Англия. След като мораториумът върху принудителните извеждания от дома беше отменен миналата година, бездомното население рязко се увеличи.

По данни на британското правителство 13 810 домакинства са били в риск от бездомничество през първите три месеца на тази година, което е ръст със 17 на сто спрямо същия период на 2019 г. и почти два пъти повече спрямо същия период на 2021 г. Основната причина за ръста според правителството е желанието на собственици на имоти да продадат или да преотдадат жилището си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още