IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертните цени на жилищата във Великобритания отбелязаха най-големия си спад от над две години

Най-голямо понижение записват най-скъпите жилища на Острова

14:41 | 15.08.22 г.
В последните 20 години цените на жилищата във Великобритания са нараснали със 134%. Снимка: Bloomberg LP
В последните 20 години цените на жилищата във Великобритания са нараснали със 134%. Снимка: Bloomberg LP

Офертните цени на британските жилищни имоти са намалели с най-резкия си темп от почти две години и половина, тъй като традиционното забавяне на активността през лятото сега се съчетава с нараснала предпазливост към перспективите за икономиката, предава Bloomberg.

Цените на новообявените за продажба жилища са намалели с 1,3% през август спрямо юли, а годишният ръст се е забавил до 8,2% спрямо 9,3% предходния месец, сочат данни на имотния портал Rightmove. Най-скъпите жилища са записали най-големия спад, а Лондон е градът с най-голямото понижение на цените във Великобритания.

Rightmove отбелязва, че обичайно цените намаляват през август, когато купувачите са във ваканция и са съсредоточени върху децата, връщащи се обратно на училище. Други данни на Английската централна банка (АЦБ) и ипотечни кредитори показват, че по-високите лихви и притесненията около кризата с издръжката за живот започват да натежават върху имотния пазар.

„Редица индикатори сочат, че активността на пазара продължава да се охлажда спрямо главоломните висини в последните две години“, коментира Тим Банистър, директор на имотните анализи в Rightmove. „Възможно е последиците от вдигането на лихвите постепенно да се проявят до края на годината“, допълва той.

Засега недостигът на имоти, излизащи на пазара, наред със силното търсене вероятно ще предпазят цените от срив. Rightmove отбеляза ръст с 20% на търсенето от купувачи спрямо 2019 г., т.е. преди началото на пандемията.

Данните показват стабилно увеличение на цените на имотите в последните две десетилетия, откакто Rightmove прави допитването си. Това затруднява много купувачи да си позволят жилище.

По данни на имотния портал цените на жилищата са нараснали над два пъти в последните 20 години, или със 134%, до 365 173 паунда. Това изпреварва ръста на средните заплати от 76% през същия период и покачването с 93 на сто на индекса на цените на дребно, който е индикатор за инфлацията.

Ръстът на цените се забавя в последните няколко месеца, отнемайки част от нажежеността на пазара, който миналата година беше подкрепен от данъчна ваканция върху покупките.

Започва да се появява по-традиционен модел на продажби, коментира Джоузефин Ашби, управляващ партньор в компанията John Bray Estate Agents в Норт Корнуол. Купувачите провеждат „чувствителни разговори за избора и стойността вместо трескава надпревара за жилища, която преживяхме по време на пандемията“, допълва тя.

Запитванията от купувачите са намалели с 4% спрямо нивата от 2021 г., но са по-високи спрямо периода преди пандемията. Новите обяви са нараснали с 12 на сто, а средната месечна вноска по ипотечен кредит за купувачите на първо жилище с първоначална вноска от 10% е надхвърлила 1000 паунда за първи път, сочат още данните на Rightmove.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още