IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата под наем във Великобритания и САЩ поскъпват рекордно

По-скъпите наеми затрудняват купувачите на първо жилище да спестяват за първоначална вноска за собствен дом

13:02 | 23.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на наемите на жилища в Англия са достигнали нов рекорд в годината до края на март, подлагайки на още по-голям натиск британците, които страдат от историческото свиване на жизнения стандарт. Повишаването на цените на наемите може да затрудни още повече купувачите на първо жилище да навлязат на пазара на покупко-продажби, пише Bloomberg.

Средният месечен наем се е повишил до 795 паунда (972 долара), което е ръст с близо 9% на годишна база, сочат данните на британската Национална статистическа служба. В Лондон наемите са почти два пъти по-високи на ниво от 1450 паунда. Наеми Наеми

Повишаването на наемите се случва в момент, когато британците са изправени и пред по-високи цени на енергоизточниците, храните, данъците и горивата, което свива разполагаемите им доходи и застрашава икономическия растеж. Миналия месец инфлацията във Великобритания достигна 9,1%, най-високото ниво от 1982 г. насам.

Ръстът на цените на наемите е в унисон и с бума на имотния пазар в страната след началото на пандемията, която тласна цените до рекорден връх.

Нарастването на наемите ще затрудни спестяването на достатъчно средства за първоначална вноска от хората, които се надяват да купят собствено жилище в страна, в която средните цени на жилищата сега са седем пъти над средната заплата.

Средната цена на наема на тристаен апартамент в Кенсингтън и Челси, най-скъпия квартал във Великобритания, е над 4000 паунда на месец, а двустайните апартаменти в лондонското Сити са със среден наем от почти 2300 паунда.

Сходна тенденция на пазара на жилища под наем се наблюдава и отвъд Океана. През април наемите на еднофамилни жилища в САЩ са нараснали с 14% на годишна база и са достигнали нов рекорд, съобщава Bloomberg. Това е 13-и пореден рекорден годишен растеж.

Недостатъчното предлагане и силният пазар на труда тласкат цените нагоре, сочат данни на компанията CoreLogic.

„Очакваме ръстът на наемите на еднофамилни жилища да продължи с бърз темп през 2022 г.“, казва Моли Бьозел, главен икономист в CoreLogic, в комюнике. Наеми Наеми

Сред големите градове, следени от компанията, Маями е регистрирал най-голям ръст от почти 41%. Това е около седем пъти повече от ръста от 5,6% през април 2021 г. в града. В същото време големите градове по Източното крайбрежие, включително Ню Йорк, Филаделфия и Вашингтон, отбелязват едни от най-малките ръстове на цените на наемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още