IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите наеми и битови сметки принуждават британците да живеят в по-малки жилища

Тенденцията за търсене на по-евтини къщи и апартаменти е стимулирана от ръста на разходите за живот

18:31 | 09.10.22 г.
Наемите във Великобритания растат най-силно в големите градове, но има признаци, че са достигнали връхната си точкаСнимка: Hollie Adams/Bloomberg
Наемите във Великобритания растат най-силно в големите градове, но има признаци, че са достигнали връхната си точкаСнимка: Hollie Adams/Bloomberg

Растящите наеми и сметки за комунални услуги засилват интереса към по-малки и по-евтини имоти под наем за сметка на по-големите и скъпи жилища във Великобритания, показва изследване на имотния портал Zoopla.

Публикуваните във вторник данни показват, че 34,5% от запитванията до брокери на недвижими имоти през юли и август тази година са били за двустайни апартаменти спрямо 29,8% през 2020 г.

В същите два месеца делът на запитванията за тристайни жилища е бил 12,1%, което е спад спрямо 15,9% през 2020 г.

Данните са публикувани на фона на нарастващите критики за състоянието на жилищния сектор, тъй като растящите наеми подлагат повече наематели на риск от принудително изгонване заради кризата с разходите за живот.

Ричард Донъл, изпълнителен директор на отдела за анализи на Zoopla, отбелязва, че наемите „нараснаха значително“ през миналата година, но има признаци, че темпът на покачване е достигнал връхна точка.

„Наемателите реагират и търсят да наемат по-малки жилища, предоставящи по-добра стойност за платената цена, като енергийните разходи са не по-малко важни от нивото на наема“, коментира Донъл.

Zoopla отбелязва, че количеството газ, необходимо за отоплението на средностатистически двустаен апартамент за една година, е с 40% по-ниско, отколкото за къща с тераса.

През юли и август броят на наличните имоти за наем е бил с 46 на сто по-нисък спрямо петгодишното средно равнище, а броят на запитванията за имоти е нараснал над два пъти спрямо средното равнище в последните пет години.

Този дисбаланс е повишил наемите с 12,3% на годишна база през юли, сочат данните на Zoopla. Година по-рано те са нараснали само с 2 на сто.

Според Донъл наемният пазар се нуждае от повече нови домове за отдаване под наем, за да противодейства на натиска към повишаване на цените. „По-големите регулации доведоха до по-малко нови инвестиции и малък, но растящ брой собственици, които продават. Това означава, че наемният пазар е спрял да расте от 2016 г. насам“, допълва той.

По данни на Zoopla средните наеми за всички имоти са нараснали със 115 паунда спрямо средното ниво миналата година до 1051 паунда на месец. Това е 34,4% от средните доходи на единичен наемател, показват още данните на компанията.

Ръстовете са особено силни в най-големите градски райони. Наемите в Лондон са се повишили средно със 17,8% в годината до юли. В същия период те са нараснали с 15,5% в Манчестър и с 14,4% в Глазгоу.

Ръстът е бил най-бавен в Североизточна Англия, където е достигнал 7,6%.

Zoopla обаче прогнозира, че ръстът на наемите ще се забави спрямо настоящите си нива в последното тримесечие на 2022 г. и догодина.

Анализът на компанията е поредното доказателство за бързия ръст на жилищните разходи във Великобритания заради дисбаланса между търсенето и предлагането. Много собственици на инвестиционни имоти продават жилищата си след началото на коронавирусната пандемия, за да намалят експозицията си към сектора.

Освен това има индикации, че собственици на имоти продават, за да избегнат все по-строгите регулации. Тези мерки включват обявен миналата седмица план от шотландското правителство за замразяване на наемите както на пазара на частни жилища, така и на социалните жилища.

Според Донъл има риск затягането на регулациите, което цели да подобри стандартите или да задържи ръста на наемите, да се съчетае с проблемите за предлагането.

„Държавните ръководители трябва да постигнат баланс между защитата на потребителите и гарантирането на прилично предлагане на жилища под наем“, отбелязва той.

Поли Нийт, главен изпълнителен директор на благотворителната организация Shelter, която се бори с бездомничеството, коментира, че наемателите в страната са изправени пред „все по-недостъпни“ наеми на частни жилища.

„Липсата на достъпни жилища ожесточава конкуренцията за нови имоти под наем. Не е чудно, че наематели са изключвани от пазара в районите, в които живеят, или са принудени да обитават тесни едностайни апартаменти, само и само да намерят ново жилище“, казва Нийт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 09.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още