fallback

Гюнтер Ферхойген ще консултира българска компания по стратегически въпроси

Международен консултативен съвет ще подкрепи с експертиза и съвети ръководството на "Главболгарстрой"

08:55 | 20.12.22 г.
Автор - снимка
Създател

Бившият еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген ще оглави новосъздадения Международен консултативен съвет на "Главболгарстрой" (ГБС), съобщиха от българската строителна компания.

От няколко години компанията има Представителен офис в Брюксел и членува в редица европейски и международни секторни организации. От началото на 2023 г. в рамките на корпоративната структура на "Главболгарстрой" ще започне да действа и Международен консултативен съвет. Бордът ще работи съвместно с членовете на Управителния и Надзорния съвети на компанията при вземане на решения по ключови международни въпроси, свързани с развитието на групата.

Начело на Международния консултативен съвет застава германският политик и опитен европейски ръководител Гюнтер Ферхойген. Той е бивш заместник-председател на Европейската комисия, като последователно заемаше и постовете на еврокомисар по разширяването (1999 - 2004 г.) и на еврокомисар по предприемачество и индустрия (2004 - 2010 г.).

Като част от консултативния борд на ГБС Гюнтер Ферхойген ще поеме географския фокус „ЕС и Западна Европа“, а темите от ресора му ще включват индустрия, инфраструктура, икономика и европейски отношения.

Целта на създаването на консултативния съвет е да събере екип от доказани и публично признати професионалисти със значителен опит в сферата на бизнеса, политиката и академичните среди. Те ще подкрепят членовете на УС и НС на компанията, като предоставят своята експертиза, както и визията си за различни професионални и местни перспективи.

Бордът ще се състои първоначално от трима членове, всеки с определен ресор на база опита и квалификациите си. Експертите ще работят съвместно с ръководството на ГБС при изготвянето на стратегии за развитие на бизнеса; по теми от обществен и международен характер; в областта на корпоративната социална отговорност, маркетинга, управлението и други.

Другите членове на борда са д-р Анн Блънцер, изпълнителен директор на Института по енергетика "Ралф Лоу” и преподавател по енергетика, управление и лидерство в Texas Christian University в САЩ, и Симеон Цомокос, основател и президент на "Икономическия форум Делфи".

Анн Блънцер и Симеон Цомокос. Снимки: ГБС

Д-р Блънцер ще работи с ГБС по въпроси от областта на енергетиката, управлението и иновациите, поемайки географския регион на Северна Америка и по-конкретно на САЩ. Симеон Цокомос, от своя страна, ще отговаря за Югоизточна Европа, Западните Балкани и Средиземноморието, като ще се фокусира върху теми, свързани с регионалната свързаност, икономика и бизнес.

С привличането на опитни експерти "Главболгарстрой" цели да разшири и надгради експертизата си по водещи теми от европейско и световно значение. Тези доказани в областите си лидери ще следят тенденциите на международните пазари, ще предоставят анализи на макроикономическия, геополитически, политически, социален и екологичен контекст, на базата на които ще се разработват стратегически препоръки за откриване на нови бизнес възможности и перспективи, за да се гарантира устойчивото развитие на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:39 | 20.12.22 г.
Още от Новини виж още