fallback

Продажбите на жилища в САЩ са намалели с рекордните 35% през ноември

Продажбите на стари жилища отвъд Океана намаляват за десети пореден месец, най-дългата серия от 1999 г. насам

17:06 | 29.12.22 г.

Продажбите на жилища в САЩ са отбелязали рекорден спад през ноември, тъй като високите лихви по ипотечните кредити ограничават търсенето, пише Bloomberg.

Покупките са спаднали с 35% на годишна база, сочат данни на Redfin. Това е най-големият спад, откакто компанията за имотни анализи започва да събира данни през 2012 г.

Отделен доклад сочи, че продажбите на стари жилища са намалели за десети пореден месец през ноември, най-дългата серия на спадове от 1999 г. насам.

Усилията на Федералния резерв да укроти инфлацията тази година доведоха до рязко забавяне на жилищния пазар, тъй като високите лихви по ипотечните кредити накараха потенциални купувачи да останат встрани от пазара. Това е драстична промяна спрямо трескавите покупки на имоти по-рано по време на пандемията, които доведоха до офертни войни и тласнаха цените на жилищата до главозамайващи равнища.

Охлаждането тревожи продавачите, които намаляват цените или оттеглят жилища от пазара. Средните продажни цени на жилищата в САЩ са отбелязали ръст от едва 2,6% на годишна база, най-малкия от май 2020 г., сочат данните на Redfin. Новите обяви също са спаднали с 28 на сто на годишна база, най-рязкото понижение в историята без април 2020 г.

Но има някои признаци на успокоение, тъй като в последно време лихвите по ипотечните кредити намаляват шест поредни седмици. През ноември по-малко договори за покупка на жилище са били отменени, а лихвите по ипотеките се очаква да продължат низходящата си тенденция през 2023 г., сочи докладът на Redfin.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:06 | 29.12.22 г.
fallback
Още от Новини виж още