IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечните лихви в САЩ падат за пета поредна седмица

Месечната вноска по заем от 600 000 долара при текущите лихвени проценти е 3718 долара спрямо 2565 долара в края на миналата година

21:50 | 15.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ се понижават за пета поредна седмица, което носи леко облекчение на жилищния пазар, който беше ударен от покачването на разходите по заеми тази година, съобщава Bloomberg.

Средната лихва по 30-годишните ипотечни кредити падна до ниво от 6,31%, най-ниското ѝ ниво от края на септември, посочва спонсорираната от правителството на САЩ компания за ипотечни кредити Freddie Mac.

Тазгодишният скок в разходите по заеми смаза търсенето на жилищния пазар, като отблъсна потенциалните купувачи и дори накара някои продавачи да се въздържат от продажби. Но лихвите започнаха постепенно да намаляват през последния месец, което доведе до лек ръст в молбите за закупуване на жилища.

„Добрата новина за жилищния пазар е, че скорошните спадове на лихвите доведоха до стабилизиране на търсенето на покупки“, изтъква Сам Катър, главен икономист във Freddie Mac. „Лошата новина е, че търсенето остава много слабо в лицето на пречките при достъпността, които все още са доста големи“, добавя той.

Федералният резерв сигнализира в сряда вечерта, че вероятно ще повиши допълнително лихвите. Гуверньорът на централната банка Джером Пауъл заяви на пресконференция след заседанието, че служителите на Фед не са близо до прекратяване на агресивната кампания на повишаване на лихвите

"Все още трябва да извървим определен път", каза Пауъл и допълни, че размерът на повишението при следващото заседание на централната банка на 1 февруари ще зависи от новите данни. По този начин той остави отворена вратата за ново вдигане на лихвите с половин процентен пункт или стъпка надолу към четвърт пункт, но отхвърли предположенията, че Фед ще обърне курса на затягане на паричната политика догодина.

Общото покачване на разходите по заемите през годината ще продължи да оказва влияние върху пазара. Консултантската фирма Redfin Corp. очаква 2023 г. да бъде най-мудната година за жилищния пазар в САЩ от 2011 г. насам, въпреки че компанията прогнозира леко намаляване на лихвите до края на следващата година.

Купувачите са притиснати от проблеми с достъпността. Месечната вноска по заем от 600 000 долара при текущите лихвени проценти е 3718 долара спрямо 2565 долара в края на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още