IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниските ипотечни лихви тласкат нагоре броя на молбите за закупуване на жилища в САЩ

Лихвеният процент по 30-годишните ипотечни кредити се повиши с 1 базисен пункт до 6,42% миналата седмица, но спадна спрямо равнището през октомври от 7,16%,

16:40 | 14.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Заявленията за закупуване на жилища в САЩ възобновиха възходящата си тенденция миналата седмица, тъй като разходите по заемите се стабилизираха близо до почти тримесечно дъно, съобщава Bloomberg.

Индексът на покупките на Асоциацията на ипотечните банкери (MBA) се покачи с 4% през седмицата, приключила на 9 декември. Показателят нараства през пет от последните шест седмици, тъй като лихвите по ипотечните кредити се понижиха.

Лихвеният процент по 30-годишните ипотечни кредити се повиши с 1 базисен пункт до 6,42% миналата седмица, но спадна спрямо най-високото си ниво от повече от две десетилетия от 7,16%, отчетено в края на октомври.

След като остана помрачен през по-голямата част от тази година, жилищният пазар в САЩ може да се стабилизира, тъй като лихвите по ипотечните кредити се понижават. Очаква се Федералният резерв да забави темпа на покачване на лихвите до 50 базисни пункта на своето заседание, което ще приключи в сряда с традиционното изявление на гуверньора на централната банка Джером Пауъл. Фед продължава своята битка с нажежената инфлация, наблюдавайки внимателно данните за движението на потребителските цени.

На заседанието си през септември Фед прогнозира, че федералната лихва ще достигне 4,6% до края на следващата година. Служителите на регулатора обаче предупредиха, че оттогава тези очаквания са се завишили, тъй като дори с намаляването на растежа на инфлацията тя все още остава висока.

Общият показател на MBA за заявленията за ипотека, който включва и молбите за рефинансиране, се покачва с 3,2%, достигайки най-високата си стойност от средата на септември. Индексът на активността при заявленията за рефинансиране също нараства.

Проучването на MBA, което се провежда всяка седмица от 1990 г. насам, използва информация от банките, отпускащи ипотечни кредити и други финансови институции.

Данните обхващат повече от 75% от всички молби за жилищни ипотеки на дребно в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още