IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на вторичния жилищен пазар в САЩ спадат за девети пореден месец

Броят на жилищата в продажба е намалял от септември до 1,22 милиона, като това е трети пореден месец на спад

18:40 | 18.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на вторичния жилищен пазар в САЩ се понижават за рекорден девети пореден месец през октомври, тъй като рязкото покачване на лихвите по ипотеките продължава да помрачава търсенето, съобщава Bloomberg.

Новите сключени договори за покупка на вторичния пазар са намалели с 5,9% до годишен темп от 4,43 млн. броя през миналия месец. Това е най-бавният темп от май 2020 г., според данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими (NAR).

Продажбите се понижават и в четирите региона на САЩ, като в национален мащаб темпът на сключване на сделки е в съответствие с прогнозите на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Продажбите на жилища спадат всеки месец от февруари насам, отбелязвайки най-дългата поредица от спадове от 1999 г. Усилията на Федералния резерв да се бори с инфлацията чрез покачване на лихвените проценти подхраниха бързото нарастване на разходите за заеми, смазвайки търсенето.

„Повече потенциални купувачи на жилища се отказаха заради условията за ипотека през октомври, тъй като лихвите по ипотечните кредити се повишиха“, коментира Лорънс Юн, главен икономист на NAR. „Лихвите по ипотечните кредити се понижиха след пика си в средата на ноември, така че продажбите на жилища може да са близо до дъното в настоящия пазарен цикъл“, добавя той.

Лихвените проценти по ипотечните кредити наскоро паднаха до под 7%, но въпреки това остават изключително високи. Представители на Фед по-рано тази седмица казаха, че могат да продължат политиката на затягане, въпреки че някои от тях отбелязаха, че скорошното охлаждане на ценовия натиск може да доведе до по-бавен темп на повишаване на лихвите.

Продажбите на вторичния жилищен пазар в САЩ спадат за рекорден девети пореден месец. Източник: Bloomberg Продажбите на вторичния жилищен пазар в САЩ спадат за рекорден девети пореден месец. Източник: Bloomberg

Други данни, публикувани през седмицата, показаха, че строителните компании също се отдръпват. Новото строителство на еднофамилни жилища спада до най-ниското си ниво от май 2020 г., а настроението сред строителите отчита спад през всеки един месец от началото на годината.

Броят на жилищата за продажба е намалял от септември до 1,22 милиона, като това е трети пореден спад. В допълнение към значителното понижение в търсенето на жилища, собствениците на жилища, които са заключили договори при по-ниски лихвени проценти по ипотечните кредити, може да се поколебаят да обявят жилищата за продан.

При сегашния темп на продажби ще са необходими 3,3 месеца, за да се продадат всички жилища на пазара, спрямо 2,4 месеца през октомври 2021 г. Юн отбеляза, че около една четвърт от домовете са продадени при цена над обявената, подчертавайки липсата на наличност.

Средната продажна цена е нараснала с 6,6% спрямо година по-рано до 379 100 долара.

Имотите остават на пазара за по-дълъг период от време през октомври, но все още се движат с бързи темпове в сравнение с жилищния пазар преди пандемията. Около 64% от продадените жилища са били на пазара за по-малко от месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още