IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на апартаментите в Дания са спаднали с 10% спрямо връхната им точка

В Норвегия икономисти прогнозират възстановяване на жилищния пазар от пролетта

14:21 | 04.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на апартаментите в Дания са намалели с почти 10% за шест месеца, тъй като повишаването на лихвите замразява жилищния пазар в скандинавската страна, предава Bloomberg.

Дания е изправена пред някои от предизвикателствата в съседна Швеция, където жилищният бум, породен от пандемията, беше заменен от най-тежкия спад на пазара от десетилетия. Макар че намаляването на цените в Дания до момента не е толкова голямо, значителният спад на активността, за който говорят местни агенции за недвижими имоти, показва, че затрудненията тепърва предстоят.

Цените на апартаментите са намалели с 1,8% през декември спрямо месец по-рано, или с 9,7% спрямо връхната точка през юни, показват сезонно изгладени данни, публикувани в сряда от home a/s, една от най-големите агенции за недвижими имоти в Дания. Цените на еднофамилните жилища, които спаднаха по-малко миналия месец, сега са се понижили със 7,8 на сто спрямо връхната им точка от февруари. Сезонно изгладен индекс на цените на жилищата в Дания. Графика: Bloomberg LP Сезонно изгладен индекс на цените на жилищата в Дания. Графика: Bloomberg LP

„Спускаме се бързо по нанадолнището, но това трябва да бъде наблюдавано и в светлината на големите ръстове на цените по време на пандемията“, коментира Луис Агерстром Хансен, главен анализатор в Danske Bank. „Макар че цените на жилищата намаляват, все още е по-скъпо да си купиш дом сега, отколкото преди една година. Това показва, че цените ще трябва да спаднат още“, допълва той.

Датчаните, подкрепени от най-дългия период в света на отрицателни лихви на централната банка, от години използват пари назаем почти безплатно. Но лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с фиксиран лихвен процент сега са около 5% спрямо около 1% преди година и половина. В същото време инфлацията при потребителските цени е близо 10%, най-високото ниво от 40 години насам.

Норвежкият жилищен пазар също не е пощаден от низходящата танденция при цените. Финансовият регулатор в страната уведоми местните банки през декември м. г. да създадат капиталов буфер след стрес тест с допускане за срив на цените на жилищата с 29% до 2025 г.

Цените на жилищата вероятно ще намалеят с още 3% на сезонно изгладена база до май след спада с 2,6 на сто спрямо връхната точка от август, сочат прогнози на Svenska Handelsbanken. Средният годишен спад на цените на жилищата ще достигне 4% през 2023 г. след ръста с 4,9 на сто през 2022 г., очаква кредиторът. Прогнозите съответстват до голяма степен на очакванията на централната банка за спад на цените на жилищата с 4,3% през тази година.

„За разлика от Norges Bank, която очаква дъното на цените на жилищата да бъде достигнало около есента на тази година, ние вярваме в промяна на пазара още през пролетта“, коментират икономистите Мариус Гоншолт Хой и Сара Мидгаард в доклад. „В същото време очакваме по-рязък спад през първото тримесечие на сезонно изгладена база“, допълват те.

Eiendom Norge, асоциация на брокерите на недвижими имоти в страната, прогнозира годишен спад с 3,5% на цените на жилищата през 2023 г. Понижението в Осло може да достигне 6%, допълни асоциацията, която очаква по-високите лихви да се отразят по-тежко в норвежката столица, отколкото в други градове заради високите цени и нива на дълг.

При бизнес имотите икономистите на Handelsbanken очакват нов спад на цените със 17% след свиването с над 10% през миналата година. По този начин цените на бизнес имотите в Норвегия ще намалеят с около 25% спрямо връхната им точка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още