IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняването на жилищата в Швеция навлиза във втората си година, краят не се вижда

Цените на апартаментите са отбелязали минимален ръст за първи път от една година, но общият пазар отчита понижение на цените с 1,4% през февруари

13:50 | 02.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Швеция все още не са достигнали дъното – един от най-големите спадове на жилищен пазар в света е напът да навлезе във втората си година, пише Bloomberg.

Растящите цени на потребителските стоки и поредицата от повишения на лихвите нанесоха тежък удар на шведската икономика, която е особено чувствителна към растящите лихви по ипотечните кредити. Домакинствата в страната имат тежко дългово бреме, а лихвите по ипотечните кредити са фиксирани за кратки периоди.

Затова Швеция е в предните редици на международния спад на цените на имотите, като положението на пазара се влошава от март м. г. През февруари тенденция при цените, която взема предвид данни за повече от един месец, показа спад с 0,6%, коригиран към сезонните ефекти, съобщи държавният ипотечен кредитор SBAB.

Макар че спадът е по-малък в сравнение с последните месеци, а цените на апартаментите са нараснали леко, държавната банка остава предпазлива.

„Макар че положението се подобрява до известна степен в последните два месеца, особено за апартаментите, твърде рано е да кажем, че цените няма да намалеят още“, коментира главният икономист Роберт Бойе. „Може би не сме видели пълните последици от повишенията на лихвите, които Riksbank въведе и се очаква да обяви в бъдеще“, допълва той.

В усилията си да овладее инфлацията, шведската централна банка повиши основната си лихва до 3% спрямо 0% за десет месеца и икономисти очакват ново повишение идния месец. Наред със сътресенията на жилищния пазар ходът допринася за спад на потребителските разходи. В същото време строителството на нови жилища е почти спряло, а това ще доведе до свиване на икономиката тази година.

Прогнози на Европейската комисия показват, че Швеция може да е единствената икономика в ЕС, която ще отбележи спад за цялата година през 2023 г.

Цените на жилищата, които нараснаха по време на пандемията, са спаднали с 1,4% през февруари, най-малкото понижение от осем месеца насам, сочи индикатор на тенденциите. Цените на апартаментите са отбелязали минимален ръст от 0,1% за първи път от една година насам.

Индексът SBAB HPI, основан на продажби, отразени в сайта за имотни обяви Booli, е един от малкото оставащи публични индикатори за жилищния пазар в Швеция след решение на антимонополния орган в страната да блокира свободното публикуване на индекса HOX на Valueguard.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още