IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Riksbank: Жилищният пазар в Швеция показва признаци на успокоение

Жилищният пазар в страната е един от най-тежко засегнатите в света от повишаването на лихвите

17:24 | 22.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изпитващият затруднения жилищен пазар в Швеция може би навлиза в по-спокойна фаза, след като пострада от повишаването на лихвите и растящите разходи за живот, заяви председателят на Riksbank Ерик Тедеен, цитиран от Bloomberg.

„Ако погледнете някои от индикаторите, спадът може би затихва“, коментира Тедеен по време на жилищна конференция в Стокхолм. „Може би има признаци за някаква форма на стабилизиране на жилищния пазар, но трябва да видим как ще се развият нещата в бъдеще“, допълни той.

Шведският жилищен пазар беше един от най-тежко засегнатите в света, като 16% от стойността на жилищата беше изтрита през миналата година, след като по-високата основна лихва се отрази и на ипотечните кредити с плаващ лихвен процент. Повечето анализатори, включително Riksbank, очакват спадът да стигне 20% спрямо връхната точка преди една година.

Но Тедеен заяви, че Швеция в момента не преживява срив на жилищния пазар, тъй като спадовете до момента се случват с относително спокоен темп.

„Ако се запази на сегашното ниво, това е относително управляем спад“, коментира Тедеен. „Понякога той е определян като срив, но трябва да го погледнем от перспективата, че сега сме близо до нивото, на което бяхме в началото на пандемията“, допълни той.

В отговор на въпрос за възможността за свикване на ново заседание на централната банка преди планираното през април Тедеен заяви пред репортери след изказването си, че това за момента не се обсъжда и че са необходими „изключително причини за насрочване на допълнително заседание“.

Тедеен отбеляза, че въпреки прогнозите, че шведската икономика ще отбележи най-лошото развитие в ЕС тази година, „има много силни фактори“, включително „добре образована работна ръка, високо ниво на дигитализация, висока заетост, нисък държавен дълг и така нататък“.

„Имаме икономика, която е чувствителна на лихвите и това е проблем тук и сега. Предупреждаваме за това от дълго време и това е една от причините да имаме най-лошото развитие през 2023 г., но не съм съгласен с твърденията, че Швеция е най-лошата икономика в Европа въз основа на тези фактори“, изтъкна председателят на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още