IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведските купувачи отменят сделки за нови жилища с рекорден темп

65% от договорите за планирани нови жилища са били отменени през последните шест месеца от купувачите

14:48 | 01.09.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Шведите все по-често се отказват от резервации за покупка на новопостроени жилища на фона на бързото охлаждане на жилищния пазар и намаляването на търсенето на нови жилища, предава Bloomberg.

Около 65% от договорите за планирани нови жилища са били отменени през последните шест месеца от купувачи, които са избрали да поемат разходите за това, вместо да продължат с покупките на спадащ пазар, сочат публикувани от държавния кредитор SBAB данни. Това е най-високият дял поне от 2014 г. насам.

Купувачите на нови жилища в Швеция са предпазливи. Графика: Bloomberg LP Купувачите на нови жилища в Швеция са предпазливи. Графика: Bloomberg LP

Макар че резервациите често може да бъдат отменени при сравнително ниски разходи, развитието е показателно за резкия спад на търсенето на нови жилища и може да предвещава нов спад на строителната дейност, която беше силно потисната от по-ниските цени на жилищата, спадащата покупателна способност и по-високите строителни разходи.

„Положението с покупките и резервациите на нови домове е катастрофално“, коментира главният икономист на SBAB Роберт Бойе в комюнике. „Обемите от продажби в момента са на една четвърт или една пета от нивото само преди една-две години“, допълва той.

Проблемите в строителната индустрия бяха илюстрирани и от данни на агенцията Creditsafe в петък, които показаха, че броят на шведските компании, които излизат от бизнеса, е достигнал най-високото си ниво поне от 1999 г. насам. 80% от най-големите фалити през август са се случили в строителната индустрия, като са регистрирани спрени плащания по дълга при 5000 компании през първите осем месеца на тази година. Това е ръст от 37% спрямо 2022 г.

Броят на новозапочнатите жилища в Швеция е намалял с 57% през първото полугодие спрямо година по-рано, сочат официални предварителни данни, публикувани миналата седмица. Бойе коментира, че дори тези цифри може да се окажат твърде оптимистични, тъй като статистическата агенция използва исторически данни, за да компенсира забавянето в докладването.

Неотдавнашни данни показват, че строителството на около 25 хил. жилищни единици може да започне тази година, което ще бъде под половината от броя на жилищата, които трябва да се изграждат всяка година, за да се отговори на търсенето. Тежкото положение принуди строителната индустрия да поиска от правителството да се намеси, за да подкрепи търсенето и строителните компании, които едва успяват да се задържат на повърхността.

„Предполагам, че виждаме само началото на кризата в сектора на жилищното строителство и догодина ще станем свидетели на стабилен брой фалити“, казва Бойе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 6
Achtung
преди 8 месеца
Столовете на три крака са стабилни, стига да не е висок центъра на тежеста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
Gna
преди 8 месеца
До: nkavrakov1982Стабилен като стол на три крака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 8 месеца
Ама как така ?Нали пазара беше стабилен бре ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още