IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът в Швеция за цените на жилищата расте през август

Това е трети пореден месец на растеж на индекса

12:08 | 14.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Перспективите пред пазара на недвижими имоти в Швеция отчитат подобрение за трети пореден месец, като нарастват до положителна територия, съобщава Bloomberg, цитирайки ново проучване в сектора.

Индексът на цените на жилищата на SEB AB расте с 1 пункт до 15 пункта от началото на август, като показателят отразява разликата между дела на респондентите, които очакват покачване на цените, и тези, които предвиждат ценови спад.

„Индикаторът запазва най-високите си стойности от май миналата година, но все още остава под историческата си средна стойност от 32 пункта“, изтъкват в бележка до клиенти икономистите на SEB Даниел Бергвал и Маркус Вайден.

Цените на жилищата в Швеция останаха почти без изменение през юли, тъй като пазарът навлезе в режим на изчакване, преди активността отново да се повиши в края на лятото, показват данни на брокерската организация Svensk Maklarstatistik.

Въпреки че жилищният пазар на Швеция се възстанови от някои загуби след кризата през 2022 г., причинени от ускорената инфлация и агресивните увеличения на лихвените проценти, все още съществува риск от по-нататъшни спадове на цените, тъй като се очаква централната банка (Riksbank) да повиши основната лихва поне още веднъж тази година. В последното проучване на SEB шведските домакинства очакват лихвата на централната банка да достигне ниво от 4,01% през следващите 12 месеца спрямо 3,85% през юли.

Гледайки напред към останалата част от годината, „повишаващите се лихвени проценти по ипотечните кредити и последващото свиване на реалните доходи на домакинствата би трябвало да окажат влияние върху цените на жилищата и затова се придържаме към мнението, че ще видим втори кръг на понижение на цените“, изтъкват икономистите на SEB.

Междувременно цените на жилищата в Норвегия растат след два месеца на спадове, подкрепяйки репутацията на устойчивост на жилищния пазар в скандинавската страна на фона на растящите лихви по кредитите и упоритата инфлация. Жилищният пазар в Норвегия се представя по-добре в сравнение с останалите скандинавски страни при сегашното забавяне, подкрепен от смекчаването на правилата за ипотечно кредитиране от правителството в края на миналата година и недостига на предлагане във и около столицата.

„Жилищният пазар е относително силен и това позволява на Норвежката централна банка да повиши още повече лихвите през август“, коментира Одмунд Берг, старши икономист в DNB Bank ASA, който очаква вдигане на лихвите с по 25 базисни пункта през август и септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още