IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството в Европа ще отбележи нулев растеж през 2023 г. и ще намалее догодина

Британските строителни компании са регистрирали рязък спад на поръчките през август

13:21 | 07.09.23 г.
Снимка: Damian Lemański/Bloomberg
Снимка: Damian Lemański/Bloomberg

Високите лихви и растящите строителни разходи намаляват драстично търсенето на нови сгради в Европа. До момента проектите на етап строеж и засиленото внимание върху устойчивостта не позволяват свиване на строителните обеми, но има очаквания за рязък спад в началото на 2024 г., съобщава нидерландската банка ING в свой доклад, цитиран от онлайн изданието World Property Journal.

Компанията прогнозира нулев растеж на строителните обеми в Европейския съюз (ЕС) тази година, което е подобрение спрямо предишната ѝ прогноза за спад, главно заради по-доброто от очакванията първо полугодие на тази година. Строителните обеми все още са високи. През юни строителната продукция в ЕС беше на същото ниво като година по-рано. Компаниите все още имат стабилни поръчки за работа с проекти за 8-9 месеца напред към началото на третото тримесечие на тази година.

Но има ясни признаци, че обемите ще започнат скоро да се свиват. Купувачите на жилища и компаниите не са склонни да инвестират в нови домове заради по-слабата икономика, високите лихви и нарасналите строителни разходи. Заради голямото забавяне вероятно ще е нужно известно време преди тези ефекти да се отразят в обемите на строителната продукция.

ING прогнозира, че производителите на цимент, тухли и бетон, които се намират в самото начало на стойностната верига, вече изпитват сериозни спадове на производството. Доставчиците на тези материали регистрират средно понижение на производството с 13% през юни спрямо същия период на миналата година. Според прогнозите най-големи ще бъдат спадовете в Австрия (-15%), Германия (-15,6%) и Нидерландия (-19,5%).

Спадът на строителните разрешения, на доверието и на търсенето са също индикатори за по-ниски обеми в строителния сектор през второто полугодие на 2023 г. и през 2024 г. Но ING очаква само скромно свиване на строителството в ЕС догодина от 1%.

Публикувани вчера данни от европейската статистическа служба Евростат, показаха, че жилищното строителство в еврозоната е намаляло с най-бързия си темп от началото на пандемията, след като растящите лихви и високата инфлация са засегнали строителната дейност.

Индексът на мениджърите по покупките в строителството в еврозоната HCOB, който следи общата активност в сектора, е намалял от 43,5 пункта през юли на 43,4 пункта през август, най-ниското му ниво от началото на тази година, спадайки още по-надолу от нивото от 50 пункта, което разделя ръста от свиването.

Жилищното строителство е спаднало с най-бързия темп от април 2020 г., показва изследването. В същото време строителството на бизнес имоти и на инфраструктура също е намаляло, но с по-бавен темп. Спадът на общото строителство е бил най-рязък в Германия, но също така то се е свило във Франция и Италия.

Сходна е тенденцията и във Великобритания. Строителните фирми в страната са регистрирали рязък спад на поръчките през август и това засили още повече притесненията заради забавянето на икономиката на фона на растящите лихви. Данните са от публикувано в сряда допитване, цитирано от Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките S&P Global/CIPS за строителната индустрия е намалял до 50,8 пункта през август, като остава на територията на растежа, но през юли равнището му беше 51,7 пункта. Показателят беше малко над прогнозата за 50,5 пункта на икономисти, участвали в допитване на Ройтерс.

Според Тим Мур, директор на икономическите политики в S&P Global Market Intelligence, спадът през последните месеци на жилищното строителство е бил най-резкият от началото на 2009 г. с изключение на периода на блокада по време на COVID-19. Показателят през август обаче е малко над отчетеното дъно през юни.

Строителните компании са посочили отслабването на икономиката, съкращаването на нови строителни проекти и забавянията заради градоустройствените правила като фактори за задържането на жилищното строителство.

Жилищният пазар във Великобритания се забави през последните месеци на фона на 14 поредни повишения на лихвите от Английската централна банка и продължителната криза с разходите за живот, като индикатори за търсенето от купувачите и цените на жилищата се понижават.

S&P отбелязва, че общият брой на новите поръчки в строителния сектор е намалял с най-бързия си темп от май 2020 г.

За разлика от жилищното строителство, строителството на бизнес имоти и на инфраструктура е нараснало през август, но с по-бавен темп в сравнение с юли.

Но ориентирани в бъдещето показатели в PMI за строителството са отбелязали спад, като очакванията за бизнес активността за следващата година са най-слабите от януари насам.

По-общият PMI, обхващащ всички сектори, който включва публикуваните неотдавна данни за услугите и промишленото производство, е намалял до 48,8 пункта през август, най-ниското му ниво от януари насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още