IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищното строителство в еврозоната е намаляло с най-бързия темп от началото на пандемията

Растящите лихви потискат търсенето на нови ипотечни кредити и намаляват цените на жилищата, докато строителните разходи нарастват

22:02 | 06.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Жилищното строителство в еврозоната е намаляло с най-бързия си темп от началото на пандемията, след като растящите лихви и високата инфлация са засегнали строителната дейност, показва внимателно следено допитване, цитирано от Financial Times.

Растящите лихви по кредитите след безпрецедентния ръст на основната лихва на Европейската централна банка миналата година потискат търсенето на нови ипотечни кредити, намаляват цените на жилищата и в комбинация с по-високата инфлация повишават рязко разходите за строителство на нови жилища.

Индексът на мениджърите по покупките в строителството в еврозоната HCOB, който следи общата активност в сектора, е намалял от 43,5 пункта през юли на 43,4 пункта през август, най-ниското му ниво от началото на тази година, спадайки още по-надолу от нивото от 50 пункта, което разделя ръста от свиването.

Жилищното строителство е спаднало с най-бързия темп от април 2020 г., показва изследването. В същото време строителството на бизнес имоти и на инфраструктура също е намаляло, но с по-бавен темп. Спадът на общото строителство е бил най-рязък в Германия, но също така то е намаляло във Франция и Италия.

„Моментът не е добър да си в строителството в еврозоната“, казва Сирус де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank. „Особено компаниите, съсредоточени в жилищния сектор, се оказват в трудно положение“, допълва той.

Спадът в строителната дейност, която съставлява около 9% от брутния вътрешен продукт на еврозоната, ще отслаби още повече перспективите пред икономиката на блока на фона на предупрежденията на икономисти, че има опасност тя да се свие през второто полугодие на тази година.

Цените на жилищата в еврозоната са намалели с 0,9% през първото тримесечие на годишна база, първи спад от над десет години, отразявайки скока на лихвите по заемите. Средната лихва по нови ипотечни кредити с фиксиран лихвен процент за срок от най-малко десет години е нараснала над два пъти от 1,32% в началото на миналата година, на 3,45% през юли, сочат данните на ЕЦБ.

Индексът PMI показва, че новите поръчки в строителния сектор са спаднали за 17-и пореден месец, въпреки че намаляването е било най-слабо от февруари насам. Производствените цени са се увеличили с малко по-бърз темп, въпреки че са под средното средносрочно ниво. Времето за доставка е намаляло за четвърти пореден месец.

Строителните компании са съкратили работни места за шести пореден месец през август, с по-бърз темп в сравнение с юли, отразявайки продължаващото намаляване на доверието в перспективите през следващата година.

Резултатите от допитването са публикувани, след като лобистки групи призоваха германското правителство да се намеси, за да помогне на изпадналата в криза строителна индустрия след вълна от несъстоятелност, обхванала редица видни строителни компании в страната.

Редица германски строителни компании обявиха несъстоятелност през последните няколко седмици, включително базираните в Дюселдорф компании за бизнес имоти Gerch, Centrum Group и Development Partner, както и Euroboden в Мюнхен и Project Immobilien Gruppe в Нюрмберг, които са активни както в жилищното строителство, така и в бизнес имотите. Големи собственици на имоти като Vonovia и Aroundtown обявиха големи спадове в стойността на имотните си портфейли.

Цената на строителството на нови жилищни имоти в еврозоната е нараснала с 11,5% миналата година, най-бързия темп в историята, показва отделен индекс на производствените цени в сектора, публикуван през юли от Евростат.

Производството в строителния сектор в еврозоната е намаляло с 1,1% през второто тримесечие в сравнение с предходните три месеца, след като нарасна с 2,6 на сто през първото тримесечие, показват най-новите данни.

В сряда бяха публикувани нови мрачни данни за икономиката на еврозоната, които показаха, че продажбите на дребно в блока са намалели с 0,2% през юли в сравнение с предходния месец. Годишният спад по данни на Евростат е достигнал 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 06.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още