IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще може и неприсъствено да се участва в общи събрания на етажната собственост

Увеличава се енергийната ефективност за многофамилни жилищни сгради с промени в закона

16:25 | 15.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Намалява се кворумът за провеждане на общо събрание от 67% на 51% идеални части от общите части на етажната собственост за приемане на решение за извършване на основно обновяване, за извършване на основен ремонт и за усвояване на средства от фондовете на ЕС, от държавния, от общинския бюджет или други източници на финансиране.

За това гласуваха депутатите при приемане на второ четене на Закона за управление на етажната собственост, предаде БТА.

Когато не е налице изискуемият кворум, общото събрание да се отлага с един час и да се смята за законно, ако на него са представени не по-малко от 26% идеални части от общите части на етажната собственост, а не както досега 33%, записаха депутатите.

Предвижда се общото събрание да може да се провежда и в смесен режим на работа – присъствено и онлайн чрез видеоконференция, както и неприсъствено чрез декларация, подписана саморъчно или с квалифициран електронен подпис.

Когато едно физическо или юридическо лице е собственик на повече от 51% идеални части от общите части на етажната собственост, общото събрание се провежда, ако присъстват лично или чрез упълномощени представители собственици на най-малко 75% идеални части от общите части на етажната собственост, записаха депутатите.

Създава се правна възможност за откриване на индивидуална разплащателна банкова сметка за събиране на разходите за управление и поддръжка. Предвижда се за самостоятелен обект, в който се пребивава не повече от 30 дни в рамките на една календарна година, да се заплащат разходите за поддържане в размера, който е определен за един собственик, ползвател или обитател.

Въвежда се публичен електронен регистър на професионалните управители, управителните съвети и сдруженията на собствениците към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). 

По решение на общото събрание, взето с мнозинство повече от 50% идеални части от общите части, правомощията или част от тях на управителния съвет (управителя) могат да бъдат възлагани на професионален управител-търговец, вписан в регистъра към МРРБ.

Предвижда се приемането на решение от общото събрание на етажната собственост за разполагане на зарядна точка за автомобили също да става с мнозинство повече от 50%  идеални части от общите. С измененията се намалява и административната тежест при изграждането на зарядна точка в съсобствен имот.

Парламентът прие промените в управлението на етажната собственост, каквото е изискването на Националния план за възстановяване и устойчивост, свързано с реформата за улесняване и повишаване ефективността на инвестиции в енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още