IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по жилищните заеми в САЩ достигнаха 23-годишен връх

Продажбите на нови жилища са нараснали през септември до най-високото си ниво от началото на миналата година

19:05 | 25.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лихвите по най-популярните жилищни заеми в САЩ миналата седмица са достигнали най-високото си ниво от септември 2000 г., което е седми пореден седмичен ръст, а заявленията за отпускане на ипотечен кредит са намалели до 28-годишно дъно, показа допитване на Асоциацията на ипотечните банкери (MBA), цитирано от Ройтерс.

Средната лихва от 7,9% по 30-годишните ипотечни кредити с фиксиран лихвен процент е нараснала в седмицата до 20 октомври с 20 базисни пункта спрямо предходната седмица, сочат данните.

Лихвите по 30-годишните жилищни заеми в САЩ наближават 8%. Графика: Bloomberg LP Лихвите по 30-годишните жилищни заеми в САЩ наближават 8%. Графика: Bloomberg LP

„Ипотечната активност остава блокирана, като заявленията намаляват до най-бавния си седмичен темп от 1995 г.“, съобщи вицепрезидентът на MBA и заместник-главен икономист Джоел Кан. „Тези по-високи лихви по ипотечните кредити оставят възможни купувачи на жилища извън пазара и продължават да потискат дейността по рефинансиране“, допълни той.

Разходите по заемите за покупка на жилище са нараснали, въпреки че Федералният резерв направи пауза в кампанията по повишаване на лихвите за сдържане на инфлацията, след като вдигна водещата си лихва от почти нула през март 2022 г. до 5,25-5,50% през юли тази година.

Лихвата по 30-годишните ипотечни кредити с фиксиран лихвен процент е нараснала с 81 базисни пункта оттогава, следвайки сходен ръст на доходността по 10-годишните държавни ценни книжа, основния бенчмарк за лихвите по по-дългосрочните заеми в САЩ.

Отделни данни на правителството, публикувани в сряда, показаха, че продажбите на нови жилища отвъд Океана са се увеличили през септември до най-бързия темп от началото на 2022 г., а това означава, че все още има известен апетит към покупка на домове, въпреки растящите лихви по жилищните заеми, съобщава Bloomberg.

Покупките на нови еднофамилни жилища са се повишили с 12,3% до годишен темп от 759 хил. миналия месец. Това е над прогнозите в допитване на Bloomberg сред икономисти.

Въпреки високите лихви по ипотеките продажбите на нови жилища отвъд Океана са нараснали през септември. Графика: Bloomberg LP Въпреки високите лихви по ипотеките продажбите на нови жилища отвъд Океана са нараснали през септември. Графика: Bloomberg LP

Пазарът на нови жилища до голяма степен остана стабилен на фона на повишаващите се лихви и цени на жилищата. Но тези фактори може да оставят още купувачи извън пазара, въпреки че липсата на обяви на пазара за препродажби до момента подкрепя търсенето на ново строителство.

Наличностите от нови жилища са се увеличили до най-високото си ниво от февруари. В същото време компаниите за жилищно строителство предлагат финансови стимули в усилията си да привлекат купувачи.

Средната продажна цена на новите жилища е намаляла до 418 800 долара, сочи доклад на Бюрото за преброяване на населението и министерството на жилищата и градското развитие. Въпреки спада тя остава много над нивата преди пандемията.

Продажбите са нараснали във всички области, начело със североизточните и южните щати, където темпът е най-бързият от края на 2021 г.

Продажбите на нови жилища са смятани за по-навременен барометър, от покупките на стари жилища, които се отчитат след финализирането на договорите. Тези продажби са намалели през септември до най-ниското си ниво от 2010 г. насам с продължаващото влошаване на пазарната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още