IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в САЩ достигнаха 13-годишно дъно

Пазарът отвъд Океана остава под натиска на по-високите лихви по жилищните заеми

14:06 | 20.10.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на жилища в САЩ са намалели през септември до най-ниското си ниво от 13 години насам, показвайки, че областта от икономиката, отслабена най-много от високите лихви, продължава да отбелязва спад, пише Wall Street Journal.

За цялата 2023 г. продажбите на стари жилища са напът да достигнат най-ниското си ниво поне от 2011 г. насам, тъй като нарасналите лихви натежават върху търсенето. Но високите лихви също така ограничават наличностите от жилища на пазара, тъй като собствениците на имоти с ниски лихви не са склонни да продават или да се местят. Ограниченото предлагане тласка нагоре цените на жилищата в по-голямата част от САЩ.

Продажбите на съществуващи жилища, които съставляват по-голямата част от жилищния пазар, са намалели с 2% през септември спрямо предходния месец до сезонно изгладен годишен темп от 3,96 млн., най-ниското ниво от октомври 2010 г. насам, сочат данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR). Продажбите през септември са спаднали с 15,4% на годишна база.

Средните цени на съществуващите жилища на национално ниво са се повишили с 2,8% през септември спрямо година по-рано до 394 300 долара, съобщава NAR. Това е най-високата цена за септември от началото на воденето на статистика през 1999 г., съобщава Лорънс Юн, главен икономист на асоциацията. Цените не са коригирани към инфлацията.

„Някои хора се чувстват изключени от пазара. Историята на ограничени наличности и растящи още и още лихви по ипотечните кредити продължава да вреди на пазара на жилища за продажба“, допълва той.

Забавянето на жилищния пазар е един от най-преките резултати от усилията на Федералния резерв за забавяне на инфлацията и охлаждане на икономиката чрез вдигане на основния лихвен процент до 22-годишен връх. Представителите на Фед бяха разделени през септември дали е нужно още едно повишаване на лихвите тази година, показаха протоколите от заседанието, които бяха публикувани миналата седмица.

Комбинацията от високи лихви по жилищните заеми и високи цени вероятно ще продължи да намалява достъпността на жилищата през идните месеци, затруднявайки купувачите на първо жилище да навлязат на пазара.

Покупките на жилища обичайно се забавят след лятото, тъй като семейства с деца не искат да се местят по време на учебната година. Студеното време в части от страната и ваканционният сезон също са пречка пред купувачите на жилища.

„Доближаваме се към най-бавната част от годината от гледна точка на покупки на жилища през четвъртото тримесечие и тя ще бъде още по-бавна заради ръста на лихвите по ипотеките. Активността е много вяла“, коментира Майк Фратантони, главен икономист в Асоциацията на ипотечните банкери.

Заявленията за отпускане на ипотечен кредит са намалели в седмицата до 13 октомври до най-ниското си ниво от 1995 г. насам, сочат данните на MBA.

Извън жилищния пазар американската икономика показва признаци на ускоряване. Много икономисти считат, че ръстът през летните месеци се дължи на стабилните разходи на потребителите. Заявленията за помощи при безработица, които са индикатор за броя на съкратените служители, намаля с 13 хил. миналата седмица до най-ниското си ниво от януари, показаха данни на министерството на труда. Това означава, че трудовият пазар остава стабилен.

В цялата страна наличните жилища за продажба или със сключен договор към края на септември са били 1,14 млн., което е ръст с 2,7% спрямо август и спад с 8,1 на сто спрямо септември 2022 г., показват данните на NAR. Това са най-ниските наличности за септември от началото на воденето на статистика през 1999 г., съобщава Юн. При сегашния темп на продажбите предлагането на жилища на пазара към септември е достатъчно за 3,4 месеца напред.

Обичайно жилищата през септември са оставали на пазара 21 дни, което е ръст спрямо 19 дни година по-рано, сочат данните на NAR.

Делът на купувачите на първо жилище на пазара е достигнал 27% през септември спрямо 29 на сто година по-рано. Около 29% от покупките на съществуващи жилища са били осъществени с пари в брой, което е увеличение с 22 на сто спрямо същия месец на миналата година, показват данните на NAR.

Индексът за доверието на компаниите за жилищно строителство в САЩ намаля през октомври за трети пореден месец, съобщи Националната асоциация на жилищните строители тази седмица.

Новозапочнатите жилища са нараснали със 7% през септември спрямо август, съобщи министерството на търговията тази седмица. Издадените разрешения за строеж на жилищни сгради, които са предвестник за бъдещото жилищно строителство, са спаднали с 4,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Gna
преди 6 месеца
Ютубърите са обявили война на имотния сектор-https://youtu.be/QmsDc-kZOEI?si=CTWiIA5Hvs91xUsN
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още