IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече сделки с жилищни имоти у нас се сключват с отстъпка от продавачите

Средните цени на жилищата в София варират между 1600 и 1800 евро на квадрат за двустаен апартамент и 1500-1700 евро на кв. за тристайно жилище

15:55 | 02.11.23 г. 12
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Пазарът на недвижими имоти у нас е останал без съществени изменения през третото тримесечие. Сериозни спадове на цените все още не се наблюдават, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Купувачите стават все по-разумни и не бързат да сключват сделка, успяват да намалят началната продажна цена на имота и доста от сделките се сключват след направен компромис от страна на продавача, сочат наблюденията на компанията. Тя не очаква съществени промени на пазара до края на годината, прогнозира, че тенденциите за спад в броя на сделките и забавяне на ръста на цените на жилищата ще продължат.

Средните цени на жилищата в София задържат нивата си от предходното тримесечие, като в зависимост от район и моментно състояние те варират между 1600 и 1800 евро на кв.м за двустаен апартамент, и 1500-1700 евро на кв.м за тристаен. В идеалния център на София цените на имотите запазват нива от около 2500 евро на кв.м, а в по-широкия център - около 1800 евро на кв.м, сочат данните на компанията.

Най-предпочитани от купувачите остават южните райони на София, както и централната част на града. Най-често търсещите жилище се стремят към удобства като лесен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, наличие на търговски вериги в близост, училища и детски градини.

От Arco Real Estate отчитат спад на търсенето на къщи, както и на офиси и търговски площи през третото тримесечие.

Двустайните и тристайни апартаменти в незавършена фаза, на етап груб строеж, са най-предлаганите жилищни имоти в София в сравнение с предишните три месеца от годината. За столицата най-актуални остават квартали като “Витоша”, “Малинова долина” и “Овча купел”, като основна причина за това е активното строителство на нови сгради в тези райони, пише компанията.

В зависимост от параметри като завършеност на имота, местоположение и възможност за паркомясто или гараж, цените на тези жилища започват от 1300 евро на кв.м и достигат до 2000 евро на кв.м.

В Пловдив от Arco Real Estate отчитат лек спад на търсенето, но не и на цените на имотите, и допълват, че градът остава с един от най-активните жилищни пазари в страната през третото тримесечие.

Цените в Пловдив продължават да варират между 800 и 1200 евро на кв.м, а най-предпочитаните райони за закупуване на ново жилище са “Тракия”, район Централен и район Западен. Не се забелязва висок интерес в търсенето на търговски площи и офиси, както и на парцели, пишат от компанията.

Търсенето на ваканционни имоти през третото тримесечие остава умерено, а интересът от купувачите е слаб, сочат наблюденията ѝ.

В добрите комплекси цените продължават да варират около 1000 евро на кв.м, но се намират и имоти на по-ниски цени, като това зависи както от местоположението на имота, така и качеството му. Най-предпочитани са ваканционните имоти в близост до морето.

От гледна точка на видове имоти най-атрактивни остават ваканционните жилища тип студио и двустайните апартаменти, а най-активно е предлагането в Слънчев бряг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 0
Gna
преди 5 месеца
До: Tikva007 много точно си го казал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 0
Tikva007
преди 5 месеца
До: Planet: Това е някъде от учебниците по икономика, а те в повечето случаи са назад с времето. На практика, дълг продължава да се трупа по-бързо от всякакво *топене* - просто днешната световна икономика е резултат от 70-годишното й целенасочено обучения да живее от заем до заем, които да връща с нов заем. Тежка, нелечима зависимост. С *топене* няма да стане. Може с *ампутация*, или General Reset*. Голяма война. И изглежда се работи по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 13
Planet
преди 5 месеца
До: nkavrakov1982. Определено бъркаш за целта на централните банки. Целта на централните банки е да се топи максимално дълг. Всичко останало е второстепенно и се влияе от това да не се влезе в няква спирала. Другото, което не отчиташ е светът никога не бил толкова задлънял и никой няма да позволи фалит на държави. Прав си, че доста дълго време лихвите ще са високи, но не достатъчно, за да спрът инфлацията. Защото целта е поносима, топяща дълг инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 29 rate down comment 0
SnaGi
преди 5 месеца
Не мога да повярвам на очите си :). Нали имота беше най сигурната инвестиция, пък сега като решиш да продаваш, ако не намалиш цената при пазарлъка, няма продаване. В този ред на мисли, колко ликвиден актив е вече имота? Преди година имаше наддаване и допълнително качване на цена, сега ако не се свали, няма продаване. Както винаги съм казвал, важното в да се анализират нагласите и процесите в икономиката. По всичко изглежда, че идват тежки години за инвеститорите продавачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 месеца
Заглавие с сайта Money.bg/"Първа агенция за недвижими имоти започна да говори за спад на цените"!Статията е качена току що!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
Tikva007
преди 5 месеца
До: Ventsi: Аз на това му казвам *Ефект на нужжника* - нужжник е тоалетна в двора, обикновено - някъде по ъглите на парцела. При земетресение пада последен, но после никой не се занимава да го възстановява - копае се нов, докато се ремонтират щетите по къщата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 1
Tikva007
преди 5 месеца
До: Ventsi: Ще дойде, даже с *мултипликационен ефект* - един от любимите брейнсторминг-хитовете на другаря Живков от епохата на презрелия социализъм в България. Справка: хвалнята на Борисов през 2009-2010 г., когото захапа първия си мандат, че България е остров на благоденствие сред тайфуна *Криза 2008*, а през 2012 се оказа, че сме били за кратко в окото на бурята. После настана мазало, от което така и не се оправи държавицата ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
Gna
преди 5 месеца
Примоция- 2 за левче, парат парат не се барат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 5 месеца
Корекции на цените ще има не само при имотите ,а на всичко ,това е целта на Централните банки ,докато не счупят нещо в икономиката .Лихвите ще са високи за продължителен период от време ,а самото им задържане ниски, от страна на банките в България е престъпление срещу народа ,и нашето общество ,защото с кредитиране те надуха цените и инфлацията когато трябваше реално да я контролират !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 5 месеца
"Царят е гол"-Това е картинката относно надутия имотен пазар в България и със всяка статия ,агенциите за недвижими имоти ,искат не искат с половин уста си признават че сделките падат ,а със тях и цените .Една е цената на имота /неговата оценка/,когато преди 16 месеца лихвите глобално бяха 0%/цената на парите беше 0%/че да же и бяха отрицателни ,друга е цената на имота при реално над 5 пъти вече по скъпи пари!Това се вижда и на пазара на акции ,на всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още