IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия удължава полемичната помощ за ремонти на жилищата и през 2024 г.

Финансовият министър на страната Джанкарло Джорджети определи мярката като „радиоактивна“

22:30 | 28.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на премиера на Италия Джорджа Мелони одобри пакет, който удължава крайния срок за домакинствата да се възползват от спорен стимул за ремонти, които струват на страната милиарди евро, съобщава Bloomberg.

Собствениците на жилища, които вече са получили одобрение за финансиране на ремонти с така наречения супербонус, ще имат право да ги завършат през следващата година, с което мярката се удължава спрямо предходния график до края на 2023 г., изтъква правителството.

Помощта ще бъде достъпна и за домакинства с доход под 15 000 евро.

Това е политически компромис за програмата, въведена през 2020 г. от тогавашния министър-председател Джузепе Конте, която прерасна в отровен политически дебат и натежа силно на крехките финанси на Италия.

Ползите от мярката струват на Италия около 4,5 млрд. евро всеки месец, заяви по-рано министърът на финансите Джанкарло Джорджети, което значително ограничава способността на страната да намали огромния си дълг.

Джорджети, член на партията „Лига“, нарече супербонуса „радиоактивен като Чернобил“ за финансите на държавата.

Той подкрепяше прекратяването на обезщетението през 2023 г., но партията Forza Italia имаше желание да предостави гъвкавост, за да се възползва от мярката и обяви решението в четвъртък за политическа победа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още