IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия налага по-високи данъци на собственици, които отдават краткосрочно няколко апартамента

По-рано този месец Флоренция въведе забрана нови имоти в историческия ѝ център да се отдават краткосрочно под наем

13:51 | 29.10.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Италианското правителство планира да повиши данъците върху жилищата за хора, които отдават краткосрочно повече от един апартамент, сочи проект на бюджета за 2024 г., видян от Ройтерс.

Ходът е предприет след критиките, че Airbnb и други платформи за краткосрочен наем допринасят за недостига на достъпни жилища за местните жители в най-популярните туристически дестинации.

Италианското законодателство позволява на собствениците да отдават под наем апартаментите си и да плащат данък от 21% върху печалбите.

Премиерът Джорджа Мелони смята да повиши ставката на 26% „в случай на краткосрочно отдаване под наем на повече от един апартамент във всеки данъчен период“, сочи проектът.

Но правителството ограничи първоначалните си планове, тъй като предишни проекти предвиждаха повишаването на данъците да се отнася и за краткосрочното отдаване под наем на единични апартаменти.

Мелони заяви пред репортери в събота, че законопроектът за бюджета за 2024 г., договорен от кабинета ѝ, ще бъде внесен в парламента в понеделник. Очаква се процесът по одобряването му да продължи до декември.

По-рано този месец Флоренция, която е родното място на Ренесанса и една от водещите културни дестинации в Европа, обяви, че вече няма да разрешава още имоти в историческия ѝ център да бъдат отдавани под наем краткосрочно заради недоволството на местните жители, че високите цени ги изключват от пазара.

Съгласно ново законодателство собствениците на имоти могат да отдават жилища или апартаменти краткосрочно, само ако те са извън центъра на града, въпреки че имоти, които вече са регистрирани в платформи за краткосрочен наем, могат да бъдат отдавани, съобщи Bloomberg.

Планът включва и стимул за преход от краткосрочни към дългосрочни наемни договори, като собственици на имоти, които направят прехода, ще бъдат освободени от данък за срок от три години.

Наемателите в Европа са изправени пред недостиг на предлагането, който тласна цените до рекордни върхове. Политиките на правителствата и тенденциите след пандемията привличат квалифицирани чуждестранни служители към Париж, Дъблин и Берлин, а завръщането на студентите след COVID тласка нагоре търсенето в Лондон и Амстердам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 29.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 6 месеца
Е то ама че вдигане.От 21% на 26%. Не мисля,че ще повлияе на каквото и на когото и да било...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 8
cyclop
преди 6 месеца
До: nkavrakov1982 You will own nothing and you will be happy. Никой няма да е хепи, ама смееш ли да се оплачеш - ха ти е паднал социалния кредит, ха са ти спрели купоните за пюре от ларви. Кеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 6 месеца
До: rattenКойто набива пари в имоти ще бъде изненадан в следващите 10 години.Това е само началото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
ratten
преди 6 месеца
такава актуална тема за имоти и по-високи данъци и още никой да не се е изходил под нея!??? всички безимотници ли са на пазар в туркия днес?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още