IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Рим разполага с 13 млрд. евро, за да подобри облика на Вечния град

Към тях може да се добавят още 6 млрд. евро, ако италианската столица спечели домакинството на Световното изложение през 2030 г.

14:00 | 13.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Кметът на Рим се надява, че безпрецедентният ръст на инвестициите ще помогне на Вечния град да се представи с модерно лице пред света, пише Bloomberg.

Роберто Гуалтиери, бивш финансов министър, си осигури 13 млрд. евро национално и европейско финансиране в идните четири години, за да стегне италианската столица, която изгуби позиции пред Милано и други европейски центрове от гледна точка на привлекателност за бизнеса и туристите. Градът може да получи още 6 млрд. евро, ако победи Рияд и спечели домакинството на Световното изложение през 2030 г.

„Започваме най-голямата инвестиционна програма за последните десет години, за да модернизираме града“, заяви Гуалтиери в интервю за Bloomberg TV.

Целта, по думите му, е „да превърнем града не само в ефективен от гледна точка на обикновени услуги, в които изостанахме малко през последните години, а и да го изведем на предни позиции, за да отговори на предизвикателствата на дигитализацията, технологичните иновации, устойчивостта“.

През последните години Рим страда от липса на инвестиции, като разходите намаляха до едва 100 млн. евро на година. Неуспехът в модернизирането на инфраструктурата се прибави към дългогодишни проблеми като натоварения трафик, трупането на боклук по улиците, липсата на велоалеи и на надежден градски транспорт.

За сравнение, Милано, бързо развиващата се финансова столица на Италия, привлича инвестиции, като възстановява изоставени райони в града и сега е водеща дестинация за банкери, фонд мениджъри и частен капитал, бягащ от Лондон след Brexit. Ключов повратен момент за Милано беше домакинството на Световното изложение през 2015 г., което привлече около 1 млрд. евро за градско регенериране и стимулира търсенето на жилища от студенти и работещи младежи.

Подходящ момент

Гуалтиери е убеден, че сега Рим се възползва от изключително благоприятно стечение на обстоятелствата в усилията за регенериране на града.

Освен финансирането и специалните градоустройствени правомощия, предоставени от правителството, италианската столица може също да се възползва от средства от постпандемичния фонд на ЕС и от ресурси за организиране на католическата юбилейна година през 2025 г. Спечелването на домакинството на Експо 2030 ще осигури допълнителни средства.

Почти 5 млрд. евро ще отидат за модернизирането на градския транспорт в Рим, включително завършването на третата линия на метрото. Гуалтиери казва, че изгражда и завод за третиране на отпадъците, който може да сложи край на грозната гледка на купища боклук по улиците. Има план и за инвестиция в голямо преустройство на водоснабдяването в града.

Гуалтиери ще вложи също 100 млн. евро в инсталирането на модерна 5G инфраструктура в града. Други планове включват подобряване на паркове и исторически градини и предлагане на нови начини туристите да се запознаят с несравнимото историческо наследство на Рим.

Ключовият въпрос е дали градът с неговата тромава бюрокрация ще успее да усвои такъв приток от инвестиции. Италия и преди не е успявала да усвои изцяло получените средства от ЕС, а корупцията остава проблем.

Но инвеститори, които търсят изгодни сделки с луксозни имоти, вече отправят поглед към Рим. Пазарът на недвижими имоти в града започна да процъфтява през 2021 г. и расте по-бързо от този в Милано.

„Вече виждаме признаци на голямо внимание от инвеститорите към новата, по-жизнена среда в Рим“, казва Гуалтиери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още